S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Geur

  • Dementievriendelijk ontwerpen | KCWZ Toolkit | Foto: Neeta Lind via Flickr
  • Dementievriendelijk ontwerpen | KCWZ Toolkit | Foto: Neeta Lind via Flickr

Geur is voor mensen met dementie een belangrijke prikkel die veel gevoelens kan oproepen maar toch weinig in de praktijk wordt toegepast. Geur wordt in de hersenen gekoppeld aan herinneringen en deze koppeling blijft bij mensen met dementie vaak lang in stand. Bepaalde luchtjes - zoals Eau de Cologne - kunnen er voor zorgen dat personen, gebeurtenissen of bijvoorbeeld gerechten van vroeger weer naar boven komen. En met dat gegeven ligt het voor de hand om geur in te zetten bij activiteiten met mensen met dementie.

Misleidend

Omdat mensen met dementie geurprikkels niet goed filteren en heel direct opnemen, kan geur echter wel misleidend zijn als deze niet past bij de situatie, ruimte of activiteit. De keuken moet dus ruiken naar eten en niet naar schoonmaakmiddelen. Geuren zijn ook geen neutraal gegeven. Wees er op bedacht dat een bepaald luchtje iemand onverwacht van streek kan maken.

Al onze zintuigen gaan achteruit als we ouder worden. Niet alleen vermindert de kwaliteit van het zien en het horen, maar ook van het proeven en ruiken. Hoe sterker de geur, hoe groter de kans dat een bepaald luchtje daadwerkelijk door ouderen geroken wordt. Positieve geuren moeten daarom wel sterk zijn. Zo ruiken seringen over het algemeen een stuk sterker dan rozen.

24-04-2018
keuken die naar eten ruikt, badkamer ruikt naar zeep
keuken die ruikt naar chloor, sterke afzuiging
E F