Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Ook in de ouderenzorg groeit het besef dat cliënten meer moeten bewegen en gestimuleerd moeten worden naar buiten te gaan.
Omdat nuttige voorbeelden nog maar weinig gedeeld worden door zorgorganisaties, op deze pagina een bundeling.
De omgeving van een zorglocatie zoals de tuin, kan positief bijdragen aan de kwaliteit van leven. Ouderen in een groene omgeving, zijn simpelweg gelukkiger, net als mensen met dementie wanneer zij toegang hebben tot een ‘vitale tuin’!
Meer artikelen over de invloed van een groene leefomgeving »
Het project Grijs, Groen & Gelukkig wil de omgeving rondom zorglocaties vergroenen, zodat ouderen kunnen genieten van de positieve effecten van de natuur. IVN werkt samen met ActiZ en krijgt steun van de Nationale Postcode Loterij.
Buitengewone woonzorgboerderijen
Zorgboerderij De Reigershoeve in Heemskerk biedt buitengewone zorg. Op de boerderij wonen 27 mensen met dementie die intensieve zorg nodig hebben. De Hagert in Wijchen biedt een unieke combinatie van zorg en ecologie voor mensen met dementie.
Belevings- en moestuinen
De belevingstuin van woon-zorgcentrum Vijverhof in Harmelen stimuleert bewoners om actief te blijven door zintuigen te stimuleren. In Bosbeek in Heemstede werd een belevingstuin ontworpen door Anke Wijnja van Bureau Fonkel.
In Wijchen is twee jaar geleden een bijzonder project gestart onder de naam ‘Natuurlijk Samen!’. De tuin van woonzorgcentrum St. Jozef onderging een ware metamorfose. Van een tuin met een standaard grasveld waar weinig gebruik van werd gemaakt, werd het een belevingsgerichte tuin waar ontmoeting en activering centraal staan. Bekijk de tuin.
Alzheimertuin De Vloet
Sinds augustus 2012 is de leefomgeving van patiënten in woonzorgcentrum De Vloet in Oisterwijk uitgebreid. Bewoners met Alzheimer gaan er zelfstandig op onderzoek uit in de besloten tuin. Geurige bloemen en planten en duidelijke wandelpaden, bewoners kunnen er met plezier buiten zijn zonder in paniek te raken.