S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Slim wonen in de toekomst: voorbeeldwoningen op de kaart

Hoe kan technologie mensen in het dagelijks leven helpen? Niet iedereen is even bekend met de mogelijkheden die er zijn. En soms is het ook moeilijk voor te stellen. Daarom zijn er op verschillende plaatsen in Nederland onder namen als huizen van de toekomst, slimme huizen en belevingscentra, voorbeeldwoningen ingericht waar de technologische mogelijkheden te zien en te ervaren zijn. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg maakte een overzicht van locaties die bezichtigd kunnen worden. 

Bekijk de 23 locaties hieronder op de kaart of download het overzicht als pdf-document.

Soorten locaties

Grofweg zijn er drie soorten locaties:

  • Locaties die vooral bewoners willen informeren over langer thuis wonen
    Ouderen, zorgvragers en mantelzorgers kunnen hier kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Deze huizen richten zich met name op de oplossingen die er nu al zijn. Veel hulpmiddelen zijn technologisch van aard (domotica), maar ook hulpmiddelen als een simpele grijpstok komen aan bod. Dit type locatie is laagdrempelig en wil een grote groep potentiële gebruikers bereiken. Vaak zijn overheden en maatschappelijke organisaties de initiatiefnemer. Voorbeelden zijn Het Huis van Morgen in Panningen (o.a. van Wonen Limburg) en het ZlimThuis Beleefhuis in Hoogeveen (o.a. van Thebe).
  • Locaties die (zorg)professionals en studenten kennis laten opdoen over de mogelijke zorginnovaties
    Hier zijn vaak de nieuwste technologieën te zien. Naast informeren is ook het door ontwikkelen van technologie en het testen op bruikbaarheid een doel. Het initiatief voor dit type voorbeeldwoning is vaak afkomstig van het onderwijs en expertisecentra in samenwerking met diverse andere partners. Het project Zorg(T)huis in Winschoten, een initiatief van woningcorporatie Acantus en de Campus Winschoten, is zo'n voorbeeld. Ook het Living Lab Empathische Woning in Arnhem valt in deze categorie, o.a. van TU/e, HAN Hogeschool en Stichting KIEN.
  • Locaties van (commerciële) aanbieders van hulpmiddelen
    Ook dit type richt zich vooral op ouderen en zorgvragers en laat zien welke mogelijkheden er zijn. Geïnteresseerden kunnen de hulpmiddelen via de aanbieder aanschaffen. Bij één aanbieder, Well Fair, is het zelfs mogelijk om in één van de speciaal ingerichte hotelkamers te overnachten, zodat bijvoorbeeld het in hoogte verstelbare bed en de drempelvrije badkamer echt ervaren kunnen worden. Een ander voorbeeld is het Belevingscentrum Lekker Blijven Wonen in Hoorn.

Welk initiatief gaat u bezoeken om kennis te maken met de toekomst?

Woonzorgtechnologie op Expeditie Begonia

Op woensdag 10 oktober 2018 organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de vierde editie van het landelijke congres 'Expeditie Begonia' over innovatieve woonvormen. iZi Gezond Lang Thuis en het rondreizende Technologiehuisje TOOS (niet op de kaart) zijn aanwezig om u meer over 'slim wonen in de toekomst' te vertellen.

19-07-2018 13:51
E F