INTRODUCTIE

0

Zorgcoöperaties, stadsdorpen, ouderinitiatieven… allemaal voorbeelden van burgerkracht. Burgers nemen steeds meer zelf het heft in handen en zoeken naar nieuwe manieren om wonen, welzijn en zorg te organiseren. Aan gemeenten en aanbieders van wonen, welzijn en zorg de uitdaging hoe ze hier het beste op in kunnen spelen.

meergeneratie-woongroep-nijmegen-bouwceremonie

Bent u op zoek naar goede voorbeelden van burgerinitiatieven in wonen, welzijn en zorg? In de artikelserie Lokale kracht in Beeld brengen we ze samen. U kunt ook kijken bij de verslagen van de drie congressen Lokale kracht in 2013 en 2014. Daar hebben veel nieuwe initiatieven zich gepresenteerd.

Wilt u weten hoeveel initiatieven zoals zorgcoöperaties er zijn? Samen met de Universiteit Utrecht doen we regelmatig een inventarisatie.

Tijdens de denktankbijeenkomsten met de Universiteit Utrecht zoeken we de verdieping. Door de uitwisseling tussen praktijk, wetenschap en beleid komen nieuwe inzichten over de betekenis van burgerinitiatief in wonen, welzijn en zorg naar boven. In de meest recente bijeenkomst is het onderzoek naar samenwerking tussen zorgorganisaties en burgerinitiatief gepresenteerd.

In 2013 en 2014 was Lokale Kracht een speerpunt. We hebben laten zien dat er veel in beweging is en dat de opkomst van burgerinitiatief een beweging is waar professionele organisaties op in moeten spelen. Voor de jaren na 2014 zetten we in op verdieping en dan met name op de samenwerking tussen burgerinitiatieven en de professionele organisaties in wonen, welzijn en zorg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in