S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woondromen55+: inspiratie- en doeboek over gemeenschappelijk wonen

Tijdens het landelijke congres Expeditie Begonia op 11 oktober is de publicatie Woondromen55+, Inspiratie- en doeboek over gemeenschappelijk wonen gepresenteerd door de auteurs Kees Penninx en Yvonne Witter. Woondromen55+ is geschreven voor mensen in de tweede levenshelft die overwegen om een eigen initiatief tot gemeenschappelijk wonen te starten en die zich stevig in dit onderwerp willen verdiepen.

Het Kwarteel, Culemborg

Het realiseren van een gezamenlijke woondroom is een geweldige ervaring, maar kost ook veel tijd en doorzettingsvermogen. Dit boek informeert initiatiefnemers over de mogelijkheden in zowel de huur- als koopsector en helpt hen op weg met informatie en praktische tips.

Waarom dit boek?

Op een zeker moment in het leven vragen veel mensen zich af: hoe wil ik wonen als ik ouder word? Wordt mijn huis te duur, te groot? Wie heb ik straks om mij heen? Met wie doe ik leuke dingen? Wie kijkt er naar mij om? Voor wie kan ik wat betekenen? Op feestjes en partijen ontstaan spontaan nieuwe dromen. Samen een boerderij of een oude school opknappen. Samen wonen in een hofje. Woondromen! Maar ja, hoe doe je dat? Hoe kunnen woondromen werkelijkheid worden?

Inspirerende voorbeelden, routeverkenner en input voor oriëntatiebijeenkomsten

Het handboek bestaat uit drie delen:

  • Het eerste deel biedt basisinformatie over wonen van ouderen en een waaier van inspirerende voorbeelden van gemeenschappelijk wonen in de praktijk.
  • Het tweede deel bevat een Routeverkenner met vijf halteplaatsen die woongemeenschappen afleggen om tot bloei te komen, van eerste idee tot en met de verhuizing én daarna.
  • Deel drie presenteert leesteksten, materialen en interactieve werkvormen voor een korte reeks oriëntatiebijeenkomsten. Het boek biedt geen blauwdruk die stap voor stap voorschrijft hoe u uw eigen woondroom realiseert. Iedere groep is anders; het is telkens weer maatwerk. Het accent ligt op het sociale proces van groepsvorming en identiteitsontwikkeling. De juridische, financiële en technische aspecten komen ook aan bod, maar staan minder op de voorgrond. Het gaat om mensen.

Voor wie?

Woondromen55+ bevat ook nuttige informatie voor woningcorporaties, vastgoedondernemingen, gemeenten, woon- en zorgprofessionals, projectontwikkelaars, woonconsulenten, ouderenadviseurs, bewonersondersteuners, architecten, stedenbouwkundigen en andere belanghebbenden die snel willen inspelen op de toenemende belangstelling van 55-plussers voor gemeenschappelijk wonen.

Het boek kost € 19,90 en is te bestellen via de website: www.activage.nl

11-10-2017 13:12
E F