We zijn geen monaden of eenzame eilanden.

0

We leven in gemeenschappen, creëren ze en groeien dankzij hen. Daarom zijn de groep en goede relaties met anderen een belangrijke factor in spirituele ontwikkeling.In alle stadia van ontwikkeling is gemeenschap nodig. Een klein kind kan niet zonder. Een jongere groeit en rijpt in een gezin, in een groep leeftijdsgenoten die in veel van zijn materiële, mentale en spirituele behoeften voorziet.

Ook volwassen en oude mensen hebben een gemeenschap nodig om van hun leven te houden en bewust diep te leven. Het vermogen om goede relaties te onderhouden is de basis van een gezond en vervuld leven op alle niveaus (D. Neuenstein).Tegenwoordig zien we een ongezond streven naar autonomie, onafhankelijkheid, competitie, individualisme, egocentrisme en de angst dat anderen geen inbreuk mogen maken op iemands leefruimte en persoonlijke rechten.

We gedragen ons vaak als anonieme bewoners van grote stedelijke agglomeraties. We leven in een wereld die wordt geïntimideerd door de criminele wereld. En daarom bedenken we verschillende manieren om onze appartementen te beveiligen; ingewikkelde alarmen, fotocellen. Wanneer een ongenode gast opduikt, praat dan op veilige afstand met hem. We worden gescheiden door een drempel en een ketting die de deur vastzet.

De drempel en de ketting scheiden ons ook van onze dierbaren. Er is een gebrek aan nabijheid, communicatie en diepgang tussen mensen. Stropdassen worden vervangen door stereotypen, banaliteiten, slogans en angsten. Het gebrek aan of het onvermogen om te relateren is een echte ziekte van de moderne tijd. Florencio Segura SJ schreef over een religieuze gemeenschap: We leven niet in gemeenschap, of voor gemeenschap, maar met een gemeenschap.

Deze verklaring kan worden toegepast op elk type gemeenschap: huwelijk, familie, vrienden … We leven niet in een gemeenschap, wat betekent dat de gemeenschap niet alleen een gereguleerde ruimte van ons leven is, een plaats van rust of een plaats die vergemakkelijkt het vervullen van specifieke taken en verplichtingen. We leven ook niet voor de gemeenschap. Het is geen doel op zich. Wij zijn niet verplicht ons hieraan te onderwerpen.

In plaats daarvan leven we met een gemeenschap die ons helpt ons te ontwikkelen, volwassen te worden, onszelf en onze levensmissie te vervullen.De gemeenschap heeft geen statische dimensie, integendeel, ze ontwikkelt zich, groeit elke dag, net als de mensen die haar creëren. Het groeit in vriendschap, warmte en liefde. Het vereist aan de ene kant het overwinnen van het individualisme en het in jezelf opgaan, en aan de andere kant de nabijheid die wordt gecreëerd door gezonde interpersoonlijke relaties.

Om de gemeenschap te laten groeien, moeten de relaties van mensen constant worden gereinigd, genezen; ze moeten tegelijkertijd steeds vrijer en intiemer worden.
Er zijn geen niet-conflictgemeenschappen. Vroeg of laat zal elke relatie crises en misverstanden hebben. De gemeenschap stelt hen in staat om te worden opgelost en genezen. Daarom kan worden gezegd dat het een plaats is van vergeving en verzoening, en dus van spirituele groei.

We kiezen meestal niet voor gemeenschappen. We kiezen vrienden, maar geen broers en zussen, werkgenoten of leden van de religieuze gemeenschap. Dus in zekere zin is de gemeenschap aan ons toevertrouwd. De diversiteit van mensen die het creëren, vormt de spirituele rijkdom ervan. Het is een vergissing om te proberen iedereen terug te brengen tot een gemeenschappelijke noemer.

In echte relaties moet er instemming zijn om anders te zijn, verdraagzaamheid en wederzijdse acceptatie. Als dit niet het geval is, dan tolereren we alleen mensen die aardig en aardig zijn, ons accepteren, ons op dezelfde golflengte sturen, en we mijden de rest. De gemeenschap is verdeeld in elite-subgroepen die anderen niet toelaten, bijvoorbeeld vanwege de moeilijke aard, gebrek aan welsprekendheid, verlegenheid of verlegenheid. In zulke groepen is geen plaats voor andersdenkende of anoniemere mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in