S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorgbutlers: Het Pietje Bell huis

Persoonlijke aandacht in plaats van e-health.
De Zorgbutler is het antwoord van de SOR (Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam) en De Drie Notenboomen op de vraag van ouderen met een lichte tot matige zorgvraag, die voorheen naar een verzorgingshuis zouden verhuizen. Deze doelgroep zoekt de zekerheid van 24-uurs zorg, de mogelijkheid van ontmoeting, maar met behoud van eigen regie. De SOR is een Rotterdamse woningcorporatie en De Drie Notenboomen is bekend van Thomashuizen en de Herbergier, kleinschalige woonvoorzieningen met zorg, gerund door een zorgondernemer.

Persoonlijke benadering in Pietje Bell huis

In het voorjaar van 2017 zijn de eerste drie Zorgbutlers gestart in een verbouwd voormalig verzorgingshuis in Rotterdam, het Pietje Bell Huis. Iedere Zorgbutler beheert drie verdiepingen, met op elke verdieping een gemeenschappelijke huiskamer met keuken. De Zorgbutler is een BIG geregistreerde verpleegkundige, die met circa zeven medewerkers de zorg regelt die nodig is. De Zorgbutler kenmerkt zich door een persoonlijke benadering. De appartementen zijn sociale huurwoningen. Bewoners betalen maandelijks een vast bedrag aan butlerkosten, o.a. nachthulp, twee maaltijden per week, koffie en thee. Daarnaast kunnen bewoners extra diensten inkopen.

Appartementen passend toegewezen

Ouderen met een zorgindicatie en een persoonsgebonden budget, die nog wel zelfstandig kunnen wonen, komen in aanmerking voor een woning van de Zorgbutler. Bewoners huren direct van de Zorgbutler, die ook de selectie en toewijzing van de appartementen doet. De appartementen worden passend toegewezen.

Ontmoeting van jong en oud

Op de begane grond is 'Bij Thomas op Kamers' gevestigd, ook van De Drie Notenboomen. Dit zijn 15 studio’s, waar jongeren begeleid zelfstandig wonen. Op de begane grond bevindt zich ook de ontmoetingsruimte en de tuin voor alle bewoners van Pietje Bell. Jong en oud ontmoet elkaar daar. Ze bezoeken elkaars activiteiten, en de zorgondernemers stimuleren, dat de ouderen eens een jongere vragen, als zij even een tilletje of een boodschapje nodig hebben. Dit verloopt steeds beter.


Inzender:Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR)
Thema:Verzorgingshuis 2.0 - transformeren zorgvastgoed - gericht toewijzen
Projectomschrijving:3 kleinschalige voorzieningen met elk circa 40 betaalbare één-, twee- en driekamerwoningen van 41-60-80 m² over 3 verdiepingen, per verdieping een huiskamer met keuken, op de begane grond een ontmoetingsruimte en tuin voor het hele gebouw. 
Locatie:Voormalig verzorgingstehuis, nu Pietje Bell huis in Rotterdam Ommoord
Samenwerkingspartners:SOR, de Drie Notenboomen
Start project:April 2017, mei 2018 tweederde verhuurd

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

Tijdens het congres Expeditie Begonia op 10 oktober 2018 verzorgt Sandra Adrianow, projectleider strategie en beleid bij SOR, tijdens het middagprogramma een sessie over de Zorgbutler.

10-07-2018
E F