S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Oproep: kennisdelen over vooruitstrevende concepten in wonen met dementie

Wat is een goed en toekomstbestendig woonconcept voor mensen met dementie? Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert op woensdag 29 november 2017 een kennissessie voor bestuurders om dit vraagstuk uit te diepen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Project Tuin aan Tafel. Beeld: Sofie van Greevenbroek

Nieuwe inzichten

De laatste jaren veranderen de inzichten over woonconcepten voor mensen met dementie sterk. Nieuwe inzichten in dementievriendelijk bouwen en ontwerpen, veranderend overheidsbeleid en regelgeving, voortschrijdend inzicht in kernwaarden in de zorg en de ontwikkelingen in vraag en aanbod maken dit ook noodzakelijk.

Keuzes, prioriteiten én lokale omstandigheden

Keuzes en prioriteiten én de lokale omstandigheden bepalen mede de inrichting van het concept, bijvoorbeeld:

  • Het wonen is meer op de voorgrond gekomen in het aanbod voor mensen met dementie. Wat maakt dat mensen zich thuis voelen?
  • Welke specifieke behoeften hebben mensen met dementie, bijvoorbeeld veiligheid, autonomie, ontmoeting/intimiteit, activiteiten en keuzevrijheid over hun leefomgeving?
  • Welke functionaliteiten in de woning en woonomgeving zijn nodig om de benodigde zorg en begeleiding goed te kunnen leveren?
  • Wat betekenen de behoefte aan beweging en bewegings- en buitenruimte voor een woonconcept en veiligheid?
  • Vanuit vastgoedtechnisch perspectief wegen er nog meer factoren mee: flexibiliteit, alternatieve inzetbaarheid, betaalbaarheid en marktconformiteit zijn eisen waar een aanbieder, verhuurder of zorgorganisatie mee te maken heeft.

Inzichten verkennen en ervaringen uitwisselen

Sommige van deze factoren zijn niet of moeilijk verenigbaar met elkaar of roepen een spanningsveld op. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg wil samen met bestuurders de laatste inzichten in het veld verkennen en ervaringen uitwisselen. Op zoek naar een vooruitstrevende woon(-zorg)concept. De middag wordt geleid door Danielle Harkes en Penny Senior van het Kenniscentrum in samenwerking met Arnout Siegelaar van Woonzorgconcept.

De kennissessie is gepland op woensdag 29 november van 14.00-17.00 uur in of nabij Utrecht. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor bestuurders van ActiZ en Aedes. Wilt u deelnemen? Mail of bel Penny Senior, dan nemen wij contact met u op: p.senior@kcwz.nl, 06-250 343 62.

01-11-2017
E F