Introductie – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

zorgwoningen-ruinen-9499516

De markt voor wonen en zorg is volop in beweging. Toekomstgerichte concepten worden ontwikkeld en nieuwe financiële constructies beproefd. Van een overheidsgereguleerde markt wordt de woonzorgmarkt een groeimarkt waarbij de wens van de klant doorslaggevend is. Hoe gaat u hier als woningcorporatie of zorgorganisatie mee om? Vormt u samen een gouden duo of lonkt u naar andere partijen? Hoe krijgt de nieuwe samenwerking rondom zorgvastgoed vorm? Tijdens deze bijeenkomst, exclusief voor bestuurders van woningcorporaties en zorgorganisaties aangesloten bij Aedes of ActiZ, lag de focus op nieuwe woonzorgconcepten, financieringsbronnen en samenwerkingsvormen die kansen bieden voor de toekomst.

Lees hier het verslag van deze bijeenkomst.

Haalbaarheid én houdbaarheid

Aan de hand van twee nieuwbouw zorgprojecten verkent u uw kansen. Hoe ontwikkelt u een passend en toekomstgericht woonzorgconcept? Is dat kleinschalig in de wijk of juist een multifunctioneel complex met verschillende voorzieningen voor meerdere doelgroepen? Welke keuzes maakt u en hoe schat u de haalbaarheid én houdbaarheid in? Om van droom naar werkelijkheid te komen, is financiering een noodzakelijke voorwaarde. Welke nieuwe bronnen zijn kansrijk? Wordt het crowdfunding, zorgobligaties of buitenlands kapitaal? En hoe kunnen corporaties en zorgorganisaties daarin samen optrekken? U neemt kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van woonzorgconcepten en de financiering van zorgvastgoed. Samen met uw collega-bestuurders in wonen en zorg gaat u in gesprek met experts in conceptontwikkeling en financiering.

13:30  uur Inloop en ontvangst
14:00 uur  Welkom

Danielle Harkes, manager van het Kenniscentrum geeft een toelichting op de locatie van vanmiddag. De Kapel heeft meer dan 80 jaar historie en was onderdeel van het toenmalige sanatorium Berg en Bosch. We kijken vandaag naar Zorgvastgoed met toekomst maar wat kunnen we leren van Zorgvastgoed met een verleden? Dagvoorzitter Marianne Straks, directeur-bestuurder corporatie WoonInvest te Voorburg gaat het gesprek met haar aan.

14:15 uur Woonzorgconcepten van de toekomst

Woon- en servicecentrum de Priensenije inclusief het Dorpshuis in Ruinen is net geopend. Gerard Schoep, bestuurder Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe, neemt u mee in de ontwikkeling van dit project. Samen met corporatie Actium Wonen en in een bijzondere samenwerking met gemeente de Wolden is een moderne woonvoorziening met een breed zorg- en activiteitenaanbod gerealiseerd.

Zorgorganisatie ActiVite bouwde in Alphen aan den Rijn in eigen beheer een nieuw complex voor mensen met dementie. Rietveld bestaat uit 19 kleinschalige woongroepen in een dorpsachtige setting: ‘kleinschaligheid in een grootschalige omgeving’. De bouw en inrichting is gericht op het thuisgevoel van de bewoners. Lita Berkhout, bestuurder ActiVite vertelt over dit bijzondere project.

Reactie van Peter Boerenfijn, bestuurder Habion. Habion is gespecialiseerd in ouderenhuisvesting met een zorg- en dienstenaanbod. Bestaande verzorgingshuizen krijgen een tweede jeugd en worden getransformeerd naar moderne woongebouwen met een meer publieke (buurtgerichte) functie, die nog jaren meekunnen.

Aansluitend is er ruimte voor interactie met de zaal.

15:30 uur Pauze
16:00 uur Financiering van zorgvastgoed: van droom naar werkelijkheid

De financiering van projecten in zorgvastgoed wordt vaak als struikelblok genoemd. Welke mogelijkheden zijn er, van de traditionele financiers tot nieuwe mogelijkheden als crowd funding, (buitenlandse) beleggers en zorgobligaties? Irma Langeraert, directeur ILFA Treasury Support neemt u hierin mee.

Steeds meer beleggers zien kansen in zorgvastgoed, zelfs op internationaal niveau. Jeroen Hermus, associate director Healthcare van CBRE Nederland licht toe hoe beleggers dit veld zien en welke kansen dit u kan bieden.

Reactie van Relinde Weil, bestuurder Amsta. Amsta heeft ruim 30 woonzorglocaties in Amsterdam en het vastgoedbeleid is volop in ontwikkeling.

Aansluitend is er ruimte voor interactie met de zaal.

17:15 uur De gezamenlijke agenda van zorgvastgoed

In gesprek met Marc Calon, voorzitter Aedes en Guus van Montfort, voorzitter ActiZ.

door Marianne Straks: wat is de gemeenschappelijke agenda?

17:45 uur Afsluiting door Marianne Straks
18:00 uur Walking dinner, met een hapje en drankje en de mogelijkheid om na te praten
20:00 uur Einde