Oma zet de buurt op stelten – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Bewegen helpt zorgvragen voorkomen en brengt jong, oud en buurtbewoners met elkaar in contact. Ook voelen mensen zich fysiek en psychisch vaak beter als zij bewegen. Deze actuele en maatschappelijke thema’s stelt Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter op speelse wijze aan de orde in het kinderboekje ‘Oma zet de buurt op stelten’, dat op 19 maart werd gepresenteerd tijdens het Congres Lokale Kracht: the next step’.

Leerzame ontdekkingsreis

In dit luchtige, fraai geïllustreerde voorlees- en voorlichtingsboekje ontdekt de lezer hoe oma Sita het heft in handen neemt en een burgerinitiatief start. Zij is een actieve en doortastende Surinaamse, die in haar enthousiasme haar gelijknamige kleindochter meeneemt. Al stuit het plan soms op weerstand, samen met de hele buurt zorgen zij ervoor dat er op een verlaten veldje een beweegtuin tot stand komt. Yvonne Witter laat verder zien dat bewegen leuk en gezond is en op allerlei manieren te stimuleren is. Kijk maar naar oud-topsportster Olga Commandeur! Zij schreef het voorwoord en maakte drie oefeningen voor jong en oud, om samen in beweging te komen. Tot slot wijst Witter op het belang van waardevolle contacten tussen verschillende generaties. Opa en buurjongen Teun schaken veel; oma en Sita doen samen yogaoefeningen en kletsen heel wat af over vroeger en nu.

Inspiratie voor jong en oud

Het boekje is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar is zeker ook leuk voor volwassenen. Het zou mooi zijn als kinderen door het (samen!) lezen van het boekje met elkaar en met anderen (volwassenen) in gesprek gaan over bewegen, burgerinitiatieven en andere thema’s van het boekje. ‘Oma zet de buurt op stelten’ is ook interessant materiaal om te gebruiken op scholen, bij vrijwilligers- en sportorganisaties, of op bijeenkomsten van zorg-, ouderen-, patiënten- of consumentenorganisaties ter inspiratie.

Het boekje is mede tot stand gekomen door Stichting Art Age, Unie KBO, Het Nieuwe Ouder Worden (ActiZ), Bureau Demin, Catharsis Producties en Bavo stichting Heemstede.

Bestelinformatie

Oma zet de buurt op stelten van Yvonne Witter is voor € 14,84 (inclusief administratie- en verzendkosten) te bestellen bij uitgever Nestas communicatie via de website www.corporatieboeken.nl

Van elk verkocht exemplaar gaat € 2 naar het Jeugdsportfonds.