S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Mantelzorgwoningen: voorkom juridische en financiële problemen

Er is veel publieke verontwaardiging over het politieke plan om voortaan te korten op het pensioen van AOW'er die gaan samenwonen met hun kind. Woningcorporaties die mantelzorgwoningen willen realiseren, lopen tegen deze en andere juridische en administratieve problemen aan. De Groningse corporatie Lefier heeft hiermee ervaring opgedaan en geeft andere corporaties praktische tips die deze problemen voorkomen.

Mantelzorgwoningen Curacaostraat Groningen. Foto: www.kaw.nl

'Mantelzorgboete'

De ‘mantelzorgboete’ is opgenomen in de door de Tweede Kamer al aangenomen Wet werk en bijstand en geldt vanaf 1 juli 2015. De Eerste Kamer moet de wet nog wel goedkeuren halverwege juni 2014. Onder meer ouderenorganisaties en Mezzo, belangenbehartiger van mantelzorgers, zijn van mening dat de korting de plannen ondermijnt om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen in plaats van in een verzorgingshuis.

Knelpunten

Woningcorporatie Lefier ontwikkelde mantelzorgwoningen in Groningen en constateerde dat hieraan diverse knelpunten zijn verbonden. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met:

  • het risico op korting van uitkering
  • een inkomen boven de sociale huur grens
  • de verhuur na vertrek van de mantelzorgontvanger of mantelzorger
  • het bepalen van de toewijzing
  • het opstellen van een kloppend huurcontract
  • het vinden van de doelgroep?

Praktische tips

KAW-adviseur Irma van Beek organiseert in opdracht van Lefier de verhuur voor dit project. In de aanloopfase naar dit nieuwe huurconcept heeft zij samen met Lefier, in gesprek met de toekomstige gebruikers, mantelzorgorganisaties en de gemeente, oplossingen gevonden voor allerlei juridische, administratieve en praktische vraagstukken. Deze lessen kunnen andere corporaties helpen bij het voorkomen van juridische en financiële problemen.
De 4 praktische tips voor corporaties:

1. Voorkom korten op uitkering

Kies als uitgangspunt bij mantelzorgwoningen dat de bewoners zelfstandig én financieel onafhankelijk van elkaar de aan elkaar grenzende mantelzorgwoning huren. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze een eigen huurcontract, huisnummer en voordeur hebben. Dit minimaliseert de kans dat de bewoners gekort worden of andere problemen krijgen met hun uitkeringen, zoals de bijstand, de AOW, De WAO, Wajong.

2. Laat de inkomensgrens los

Laat de woningen binnen de sociale huurprijsgrens vallen en laat de inkomensgrens voor huurders los. Dit betekent dat ook een huurder van een mantelzorgcombinatie met een hoger inkomen gewoon kan huren.

3. Maak huurovereenkomst afhankelijk van combinatie

Een belangrijk aspect bij het aangaan van de huurovereenkomst is de bepaling dat de huurovereenkomst wordt beëindigd als een van de huurders van de mantelzorgcombinatie de huur opzegt. Dan zal ook de overgebleven bewoner uit de combinatie moeten vertrekken. Zoek samen met deze huurder naar een passende huurwoning (binnen drie maanden).

4. Besteed extra aandacht aan het vinden van de doelgroep

Voor mantelzorgcombinaties die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen is er in het verleden amper tot geen aanbod geweest. Potentiële huurders vinden is een lastig, want de doelgroep is niet gewend dat er voor hen een aanbod is. Via sociale teams, mantelzorgorganisaties, ouderverenigingen, bewindvoerders en bijvoorbeeld de ouderenorganisaties wordt een deel van de doelgroep bereikt. Persoonlijke aandacht, meerdere gesprekken en goed bereikbaar zijn voor de veelheid aan vragen is van essentieel belang als er eenmaal interesse is om te gaan huren. Het is een grote stap voor zowel de mantelzorger als de mantelzorgontvanger om in deze woonvorm samen de toekomst in te gaan.

Lees meer op de website van KAW 'Zorgeloos mantelzorgen: in Groningen kan het!'

12-05-2014 10:48

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum



Yvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F