Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg
19nov
19 november 2015

Verdiepingscursus Ontwikkelen van zorg- en dienstenconcepten voor verzorgd wonen

Steeds meer zorgorganisaties willen leegstand in verzorgingshuizen voorkomen en verhuren zelf rechtstreeks appartementen aan ouderen waarbij zij tevens diensten tegen betaling aanbieden. Bewoners die zelf moeten betalen zullen kritisch zijn, zowel over de kwaliteit als de prijs. Hier ligt nog een grote uitdaging! Ellen Olde Bijvank leert u deze middag hoe u creatief kunt zijn in het ontwikkelen van nieuwe arrangementen en welke keuzes u kunt maken.

NB: Het programma is gericht op korte termijn oplossingen voor leegkomende verzorgingshuizen. Het richt zich níet op geheel nieuwe woonzorgconcepten waar mogelijk in de (lange termijn) toekomst behoefte aan is.

Kennisprogramma Extramuralisering
Deze verdiepingscursus is onderdeel van het Kennisprogramma Extramuralisering van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Nestas communicatie. In cursussen van een halve dag worden actuele vraagstukken rond extramuralisering uitgediept. Het programma is bedoeld voor medewerkers van zorgorganisaties.

Nieuwe arrangementen in toekomstbestendige verzorgingshuizen

De exploitatie van het verzorgingshuis staat door de extramuralisering onder druk. Niet alleen voor het vastgoed, maar ook waar het gaat om de exploitatie van aanvullende diensten. Het wordt steeds belangrijker om een aantrekkelijk en klantgericht aanbod van zorg en diensten te hebben. Bewoners die zelf moeten betalen voor hun woning en diensten zullen kritisch zijn, zowel als het gaat om de kwaliteit als de prijs. Maar waar willen bewoners voor betalen, wat vinden zij belangrijk en hoe biedt u dit aan? Kiest u voor een (verplicht) basispakket, een menukaart of volledige keuzevrijheid in diensten?

Tijdens de cursus leert u hoe u creatief kunt zijn in het ontwikkelen van nieuwe arrangementen en welke keuzes u kunt maken. Tevens krijgt u een kijkje in de keuken bij twee zorgorganisaties die hun ervaringen graag met u delen. Na afloop heeft u ook een realistische kijk op de huidige kostenopbouw van de diensten die in verzorgingshuizen worden geboden en heeft u handvatten om zelf met arrangementen aan de slag te gaan. Er is veel ruimte voor interactie, het stellen van uw vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Programma

Welkom en kennismaking
Introductie en doel:
- Extramuralisering en de concrete gevolgen voor de exploitatie van de diensten
- Toelichting resultaten van het experiment 'All-inclusive', een nieuw en betaalbaar woonzorgproduct voor de verzorgingshuizen’
- Resultaten benchmark huidige kosten van diensten
- Uitwisselen alternatieve oplossingsrichtingen en leren van concrete praktijken
Case 1: Groenhuysen en Case 2: BrabantZorg
Danique Poppelaars (Groenhuysen) en Laura Holdermans (BrabantZorg) delen hun ervaringen.
Bij beide cases komen aan bod:
a. Keuzes doelgroep, pakket(ten) en inzicht in opbouw van de kostenstructuur
b. Organisatorische gevolgen
c. PR/communicatie
d. Top 3 aandachtspunten
Case 3: Gezamenlijk uitwerken van een case '100% extramuralisering in huize Avondrood'
Stappenplan om te komen tot nieuwe arrangementen:
- Resultaten onderzoek ‘betaalbare arrangementen in samenwerking met de markt’
- Van strategie tot uitvoering
- Aandachtspunten t.a.v. PR/marketing
Afsluiting

Doelgroep

Management, managers vastgoed/facilitair/klantenservice, beleidsbeslissers en beleidsadviseurs van zorgorganisaties.

Docent

De verdiepingscursus wordt verzorgd door Ellen Olde Bijvank, partner Trinitas Advies.
Ellen heeft als manager een achtergrond in de zorg en is breed bedrijfskundig opgeleid met een specialisatie op het gebied van vastgoed (Master of Real Estate). Naast haar werkzaamheden als adviseur bij woningcorporaties, zorgorganisaties en gemeenten, is zij toezichthouder bij zowel een zorg- en een welzijnsorganisatie als bij een woningcorporatie.

Waar en wanneer

Donderdag 19 november 2015, 13:00 - 17.00 uur. Ontvangst vanaf 12.30 uur met een inlooplunch.
Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Hoofdstraat 8, Driebergen.
Antropia bevindt zich pal naast NS-station Driebergen-Zeist en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt gratis parkeren.

Aanmelden en kosten

U kunt zich voor de verdiepingscursus aanmelden door het invullen van het aanmeldformulier. De kosten van de cursus bedragen € 295,- voor leden van Aedes, ActiZ en kennispartners RIBW Alliantie, VGN en GGZ Nederland, € 345,- voor niet-leden. Deze tarieven zijn inclusief inlooplunch, koffie, thee en een snack en exclusief BTW.

Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijving geschiedt daarom op volgorde van binnenkomst. Als dat nodig is werken wij met een wachtlijst en informeren u apart over nieuwe cursusdagen.

Annuleren

U kunt (schriftelijk) kosteloos annuleren bij Nestas communicatie tot 14 dagen voor de cursus. Bij annulering binnen 14 dagen, brengen wij u de helft van de deelnamekosten in rekening. Bij annulering binnen 36 uur voor aanvang van de cursus of bij niet verschijnen, brengen wij u de volledige deelnamekosten in rekening. U krijgt dan wel de documentatie toegezonden (dit geldt ook voor annuleringen binnen 14 dagen). U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

Organisatie

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg in samenwerking met Nestas communicatie.
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u Nestas bereiken op telefoonnummer (036) 530 77 00 en per email via 

15-10-2015 11:30
Aedes Actiz