De Elsenhoeve: wonen en werk op maat – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Corporatie Qua Wonen en zorgaanbieder Gemiva-SVG groep realiseren in Lekkerkerk in een voormalige boerderij een bijzondere woon- en werkomgeving voor mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking die problematisch gedrag vertonen. De Elsenhoeve huisvest vanaf september 2007 bewoners die baat hebben bij individueel wonen en werken én bij intensieve bescherming en begeleiding.

Boerderij

De Elsenhoeve was vroeger een veehouderij. Na een grondige renovatie bestaat de hoeve uit tien appartementen voor evenzoveel bewoners. Elk appartement bestaat uit een slaapkamer, een woonkamer en een kitchenette. De begeleiding vindt plaats in de woning. Cliënten koken niet zelf, maar kunnen wel in hun eigen woonkamer of in het trefpunt eten. De locatie biedt daarnaast aan 15 cliënten dagbesteding.

Individueel wonen met intensieve zorg

De bewonersgroep is een groep die vaak tussen wal en schip valt. In een groepswoning krijgen ze te veel prikkels en een eigen appartement biedt te veel vrijheid en te weinig structuur. De Elsenhoeve combineert individueel wonen met intensieve bescherming en begeleiding. Voor de begeleiding van de cliënten maken de medewerkers onder andere gebruik van de methode Heijkoop. Daarbij staat niet het problematische gedrag centraal maar kijken begeleiders vanuit de ogen van de cliënt naar de achterliggende oorzaken.

Bron: Gemiva-SVG-groep en Qua Wonen

Meer informatie

  • Website De Elsenhoeve
  • Artikel ‘Eindelijk een eigen plek’