Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Ouderen thuis zonder zorgen

0

  • Home » 
  • Nieuwsarchief » 
  • Ouderen thuis zonder zorgen

21-10-2003

In Waalre is het proefproject &‘VieDome, thuis&…. zonder zorgen&’ van start gegaan. Het doel is minimaal dezelfde veiligheid en zorg te bieden als in een verpleeg- of verzorgingshuis maar dan binnen de eigen woonomgeving. Daarom hebben de vier partijen Thuiszorg Kempenstreek, Mextal, Simac en Aert Swaens bekende technieken op het gebied van bijvoorbeeld beveiliging, centraal aan- en uitzetten van elektriciteit en gas en deuropening, gecombineerd met zorg op afstand.

De woning is dan ook aangesloten op een zorgcentrale bij de thuiszorg. De bewoner kan contact opnemen met de verpleegkundige in de zorgcentrale. De zorgcentrale kan ook contact zoeken met de bewoner. Dit kan in geval van nood of bij de zogenoemde goedemorgen- en goedenavond-service.
&’s Ochtends en &’s avonds vraagt de centralist dan even of alles in orde is en maakt een praatje. De communicatie met de centrale is nu nog een spreek-luisterverbinding. Momenteel zijn alleen in de modelwoning camera&’s geplaatst. Eén van de bewoners – die sinds juli in één van de zeven verhuurde woningen woont – zegt zich een stuk veiliger te voelen. De achtste woning van het project dient als modelwoning. Meer informatie: www.viedome.nl

Bron: De Telegraaf, 4 oktober 2003