5 jaar Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Groningen: gemeente zorgt voor morgen

03-04-2007

Met het rapport 'Zorgen voor Morgen' legde de gemeente Groningen in 2004 een solide basis voor het stedelijk beleid rond wonen, welzijn en zorg. Onderdeel is een ingrijpende transformatie van de intramurale sector. Het is de gemeente gelukt om de partners in wonen, welzijn en zorg aan te laten haken. Nico de Boer, in opdracht van het Kenniscentrum op verkenning in Groningen, omschrijft het proces als een diesellocomotief die misschien niet supersnel maar toch onstuitbaar naar zijn einddoel gaat. Maar - en daar is iedereen het over eens - het wordt wel tijd dat de resultaten nu zichtbaar worden in de wijk.

Effecten van gemeentelijk beleid

Wat is de rol van gemeenten bij het realiseren van servicewijken? Lukt het gemeenten om projecten te verbreden met welzijn en leefbaarheid, het proces te versnellen en de verbinding te leggen met het Wmo-beleid? Nico de Boer heeft in opdracht van het Kenniscentrum een kijkje in de keuken van vijf gemeenten genomen: Middelburg, Utrecht, Breda, Helden en Groningen. Ook sprak hij met betrokken corporaties, welzijn- en zorgorganisaties. Het tweede artikel is nu gereed. Eerder verscheen al het artikel over Middelburg. De andere drie volgen binnenkort.

Lees het artikel Groningen: beleidsproces oogst lof, nu de realisatie nog (pdf, 93kb)
Lees het artikel Het wonder van Middelburg (pdf, 94 kb)

Discussie tijdens Project!mpulsbijeenkomsten

Op de Projectimpulsbijeenkomsten in april 2007 licht Nico de Boer in de bijeenkomst 'Versnelling en verbreding woonservicewijken: effecten van gemeentelijk beleid', de resultaten van zijn onderzoek toe aan geïnteresseerde gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Albert de Vries, wethouder in Middelburg en Erwin Tollenaar, projectleider in Groningen gaan met de deelnemers in discussie over de gekozen gemeentelijke aanpak en de invulling van de gemeentelijke regierol.
Lees meer over de Project!mpulsbijeenkomsten april 2007


zoeken in 118 websites