Effectieve samenwerking gemeente en aanbieders

21-12-2004

Verslag workshop Netwerkbijeenkomst projectleiders woonzorgzones, 2 december 2004

Inleiders:

De beslisstructuur binnen gemeenten: hoe kun je hier handig mee omgaan?

Nieuwegein

Con Lenglet schetste de situatie in Nieuwegein rond de ontwikkeling van woonservicegebieden. De projecten rond woonzorgzones zijn verankerd in het Platform wonen welzijn zorg van de gemeente. Hierin zitten gemeente, aanbieders, gebruikers. Een breed draagvlak is hiermee gegarandeerd.

Vervolgens is een projectstructuur gecreëerd door per project een stuurgroep en projectgroep in het leven te roepen. Uitgegaan is van het Zwaan-kleef-aan principe. Aan stuurgroep nemen de Zwanen deel; dat wil zeggen de dragers, investeerders, kernpartners (woningcorporaties, zorginstellingen intra en extramuraal, welzijn en gemeente). De ANBO als vertegenwoordiger van gebruikers neemt binnen het project een iets andere positie in. Naarmate het project vordert kunnen anderen (de kleef-anen) zich aansluiten.

Rol projectleider

De projectleider vervult een cruciale rol door partijen te verbinden bijvoorbeeld door cultuurverschillen te overbruggen, verschillende planningshorizonten op elkaar af te stemmen, rekening te houden met de gevestigde bestuurstraditie e.d. en oplossingen te vinden voor besluitvaardigheid binnen de gemeente.

Door zowel naar gemeente als de andere partijen een eigenstandige plek als projectleider in te nemen lukt het om vooral de goede mensen aan het project te verbinden en het onderlinge vertrouwen te versterken. Onder die voorwaarde kan het project gaan lopen. De eigenstandige plek is ook van belang omdat de gemeente twee posities heeft; als regievoerder en als belanghebbende.

Den Haag

De gemeente Den Haag heeft drie woonzorgzones in ontwikkeling. Uitgangspunten daarbij zijn: wijkgericht, samenhang versterken en stimuleren zelfwerkzaamheid. Marloes Merkus benadrukt dat het startpunt voor gezondere en leefbaarder wijken niet bij zorg ligt maar vooral bij preventie. Haar pleidooi is om veel meer bij de eerstelijns gezondheidcentra aan te sluiten. Den Haag kent al een groot aantal successen.

Den Haag laat de regievoering in de lokale projecten lopen via de STIOM een onafhankelijke stichting die door middel van praktijkregisseurs zeer dicht op de lokale praktijk zit. Financiering van STIOM gebeurt door gemeente en fondsen. Op tactisch niveau is interne regie gemeente van groot belang en op bestuurlijk niveau is de as gemeente- zorgverzekeraar van belang.

Rol gemeente

De workshop was bijzonder levendig. Deelnemers brachten eigen ervaring en standpunten in. Het idee, zoals Johan Strik in zijn plenaire inleiding lanceerde; wel met alle partijen de ontwikkeling doen en vervolgens een knip leggen bij wie de uitvoering doet, riep vragen op. Nieuwegein houdt een meer betrokken rol, Den Haag legt wel een knip door STIOM de uitvoering/regie in de praktijk doet. Beiden sprekers benadrukten belang van communicatie; onderling maar vooral ook met bewoners.

Download de presentaties van Con Lenglet (pdf, 15 kB) en Marloes Merkus (pdf, 315 kB).


zoeken in 118 websites