Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Vraag en antwoord – Zoeken naar hulpmiddelen

0

  • Home » 
  • Vraag en antwoord » 
  • Vraag en antwoord – Zoeken naar hulpmi..

Hulpmiddelen kunnen een oplossing bieden bij bijvoorbeeld verminderde mobiliteit of verminderde handfunctie. Is informatie over dergelijke hulpmiddelen ook op internet te vinden?

Op internet zijn diverse plaatsen waar u naar hulpmiddelen kunt zoeken. Hier vindt u algemene informatie over vele hulpmiddelen. Zo vindt u bijvoorbeeld allerlei douchestoelen. Dit geeft in een aantal gevallen voldoende informatie. Het is raadzaam om bij specifieke problemen advies te vragen over de geschiktheid van het hulpmiddel. Ook zult u moeten weten of het hulpmiddel in uw woning gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld of de muur stevig genoeg is om een douchezitje aan op te hangen.

Algemene informatie over hulpmiddelen vindt u bij:

  • Handy-Wijzer. Een site vol technische beschrijvingen van hulpmiddelen, plus informatie over het gebruik en mogelijke vergoedingsregelingen. Er wordt overigens regelmatig verwezen naar de bijbehorende Cd-rom (niet gratis). Een andere Cd-rom is de iRv HulpmiddelenWijzer. Deze verschijnt 3 maal per jaar.
  • Het Hulpmiddelen Informatiecentrum (HIC). Deze site beantwoordt uw vragen over (medische) hulpmiddelen. Op de website kunt u zelf op zoek gaan naar informatie over producten, vergoedingen, relevante organisaties en adressen, gebruikerstips, lotgenoten en meer.
  • KBOH (Kwaliteits- en Bruikbaarheidsonderzoek van Hulpmiddelen voor gehandicapten en ouderen) maakt brochures, folders en keuzewijzer over hulpmiddelen en bijbehorende diensten. Met name de keuzewijzers helpen u op weg bij de keuze van een bepaald hulpmiddel. De aparte website waarin naar specifieke hulpmiddel kan worden gezocht is nog in ontwikkeling.
  • Welzorg is een leverancier van hulpmiddelen voor ouderen en gehandicapten. Op de website kunt u zoeken naar producten.
  • Zorg Advies is een onafhankelijk adviesbureau voor o.a. zorgverzekeraars en gemeenten in het kader van de Wet Voorziening Gehandicapten en de Regeling Hulpmiddelen. Na het aanvragen van een gratis inlog kunt u zoeken in de hulpmiddelen die zijn verdeeld over de rubrieken noviteitenbestand en hulpmiddelenplatform.