Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Projecten van en voor allochtone ouderen

0

Er zijn in Nederland al diverse projecten van en voor allochtone ouderen te vinden, op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Hieronder vindt u een greep uit een aantal recente projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn, die op initiatief van allochtone ouderen zelf zijn ontstaan of waar zij nauw bij betrokken zijn geweest.

Chinese woongroep voor ouderen in Amsterdam, Bijlmer

Chinese ouderenvereniging Tung Lok heeft het initiatief genomen om een woongroep te realiseren voor Chinese ouderen. De eerste paal van het project Foe ooi Leeuw is inmiddels in de grond geslagen. Lees meer.

Chinese woongroep in Utrecht

Het Tai Wai huis is een woongroep voor Chinese ouderen in Utrecht, in de wijk Terwijde. Het complex bestaat uit 31 appartementen en is in februari 2007 opgeleverd. Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen woningcorporatie Mitros en vereniging woongroep Tai Wai Huis, Koopmans en Stade advies.

Woongroep Marokkaanse ouderen

Far West start in 2007 met de bouw van een woongroep Marokkaanse ouderen. Begin 2009 moet de woongroep gereed zijn. De woongroep zal bestaan uit 19 zelfstandige woningen met een gemeenschappelijke ruimte. De woningen zijn rond de 80m2 en worden niet duurder dan de huurtoeslaggrens. De woningen hebben een eigen voordeur. Er komt een gemeenschappelijke ruimte verdeeld in twee aparte ruimtes, zodat er ook gescheiden activiteiten kunnen plaatsvinden.

Woontoren oudere Hindoes

In Zoetermeer is vorig jaar een woontoren voor oudere Hindoes geopend. Samen leven, samen koken en samen bidden staan centraal. De woontoren bestaat uit 33 driekamerappartementen.

Dagverzorging Turkse ouderen

Thebe Thuiszorg is sinds eind februari 2007 gestart met dagverzorging voor Turkse ouderen en gehandicapten in een ontmoetingsruimte van de S├╝leymaniye moskee. Er zijn speciaal Turkse verzorgenden aangetrokken. De halalmaaltijd wordt vers bereid.

Dagvoorziening voor Turkse ouderen

Sinds juli 2006 bestaat Misafirhane, dagopvang voor oudere Turkse mannen en vrouwen in multicultureel ontmoetingscentrum De Hudsonhof te Amsterdam.

Wibowoningen voor Indische en Molukse ouderen in Amsterdam

Woningcorporatie Ymere en Stichting IMOA hebben in februari 2007 een intentieovereenkomst getekend voor de bouw van 28 Wibo woningen voor Indische en Molukse senioren uit Geuzenveld en Osdorp in Amsterdam.

Meer projecten

Het Facilitair Netwerk Allochtone Ouderen heeft een actueel overzicht van nog meer projecten van allochtone ouderen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Een overzicht van woonvormen (gemeenschappelijk wonen, groepswonen) voor allochtone ouderen is te vinden op de website van de Federatie Gemeenschappelijk Wonen. Lees meer.