Vermaatschappelijking van de zorg onderzocht

05-03-2008

"Voorkom dat vermaatschappelijking van een recht een plicht wordt" is één van de aanbevelingen in de publicatie 'Vermaatschappelijking van de zorg: geluk(t) voor iedereen?'.

Van extramuralisering naar vermaatschappelijking

Vermaatschappelijking van de zorg: geluk(t) voor iedereen?Senioradviseur Ester Rood van advies- en managementbureau BMC deed onderzoek naar de gevolgen van en voorwaarden voor vermaatschappelijking van de zorg. Aanvankelijk gebruikten zorgorganisaties de term 'extramuralisering' om aan te duiden dat bewoners buiten de muren van de instellingen in gewone wijken werden gehuisvest. Toen er begin jaren tachtig ook meer aandacht ontstond voor de maatschappelijke integratie van de 'uitgeplaatste' bewoners, raakte het begrip 'vermaatschappelijking' in zwang.

Doelgroepen en perspectieven

Ester Rood analyseerde vermaatschappelijking en extramuralisering voor verschillende doelgroepen: ouderen, psychiatrische cliënten, lichamelijk gehandicapten en verstandelijk gehandicapten. Zij doet dat vanuit verschillende invalshoeken, zoals de beleving van de bewoners zelf, de medewerkers, de informele steunstructuur en de organisatie. In de publicatie 'Vermaatschappelijking van de zorg: geluk(t) voor iedereen' staan voorbeelden van meer of minder geslaagde voorbeelden van vermaatschappelijking en ook voorbeelden van pogingen tot vermaatschappelijking die mislukten.

Voorwaarden voor welslagen

In de publicatie staan diverse voorwaarden om vermaatschappelijking vanuit de cliënt bezien te laten slagen, waaronder: ruil het ene dogma niet in voor het andere door extramuraal als 'beter' tegenover intramuraal te stellen, neem wensen en behoeften van de individuele cliënt als uitgangspunt, koester geen overspannen verwachtingen van de opvang in en door de samenleving en besteed in kleinschalige woonvormen aandacht aan de leefstijl en belevingswereld van de individuele bewoner en maak duidelijk wat de grenzen en (on)mogelijkheden van kleinschalig wonen zijn.

De publicatie 'Vermaatschappelijking van de zorg: geluk(t) voor iedereen' is gratis verkrijgbaar bij BMC, tel. 033 496 52 00 of via de BMC-website.

Vermaatschappelijking op Project!mpulsbijeenkomsten

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert in april vier Project!mpuls- bijeenkomsten met als thema 'Samen in de wijk'. Eén van de thema's tijdens de bijeenkomsten is 'Grenzen aan vermaatschappelijking en extramuralisering: een actueel debat'. Tijdens de discussiebijeenkomsten over dit onderwerp is Ester Rood één van de inleiders. Meer informatie en aanmelden Project!mpulsbijeenkomsten.


zoeken in 118 websites