Oudere Nederlanders blijven langer gezond

29-06-2006

Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, maar blijven ook langer gezond. Dit blijkt uit het onderzoek 'Zorg voor Gezondheid' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De levensverwachting van Nederlanders stijgt, maar verschilt wel per geslacht. Vrouwen worden nu gemiddeld 80,9 jaar. Dit is een stijging van 8,3 jaar sinds 1950. Toch neemt in Nederland de levensverwachting van vrouwen minder snel toe dan in de buurlanden. De levensverwachting van mannen kent een toename van 5,8 jaar sinds 1950; zij worden tegenwoordig gemiddeld 76, 2 jaar.

Naast de levenverwachting, stijgt ook de verwachting van de leeftijd waarop ouderen problemen krijgen met bewegen, horen en zien. Vergeleken met de cijfers van 1989 komen deze beperkingen bij vrouwen nu zeven jaar later voor (op hun 70e) , bij mannen ligt dat op 6 jaar (eveneens op hun 70e). In een eerder onderzoek van het RIVM bleek dat senioren tegenwoordig door ziektes en beperkingen veel minder worden belemmerd. Hulpmiddelen en medische zorg doen de gezonde levensverwachting zonder lichamelijke beperking stijgen.

Toch is het RIVM bezorgd over de gezondheid van de Nederlanders. Zo zal de vergrijzing zorgen voor een toename van chronische ziekten en hogere zorgkosten. Daarnaast is het RIVM ook bezorgd over de ongezonde levenstijl van Nederlandse jongeren en kansarmen. De overheid dient volgens het RIVM meer te investeren in de gezondheidszorg: "gezondheidszorg is kostbaar maar levert ook veel op".

Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van het RIVM.


zoeken in 118 websites