Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Buurtsupers Speciaal: succesvol fenomeen

0

27-06-2006

Buurtsupers Speciaal zijn een jong en succesvol fenomeen. Het zijn buurtsupers die worden gerund door een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap. In de winkels werken mensen met en zonder beperking.

De winkels voorzien in een enorme behoefte: mensen met een beperking hebben zinvol werk en nemen deel aan de samenleving. Bovendien leveren de winkels een bijdrage aan het op peil houden van de leefbaarheid van het dorp of wijk. Met sluiting bedreigde buurtwinkels kunnen blijven bestaan.

De jury, die jaarlijks de Best Practice Award uitreikt aan het beste initiatief in de sectoren wonen, welzijn en zorg, deelde de mening dat de winkels voorzien in een behoefte en heeft de prijs dan ook toegekend aan de Buurtsupers speciaal. De jury kon kiezen uit vijftien genomineerde Best Practices op bedrijfskundig gebied. De Buurtsupers hebben gewonnen, omdat zij relevant, effectief en overdraagbaar zijn.

Zorginstelling Talant, de Spar, het supermarktconcern Prisma Food en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn hebben het concept ontwikkeld. In 2003 is in Friesland de eerste winkel geopend. Inmiddels zijn er vijf buurtwinkels en zijn er plannen voor nog meer van dergelijke winkels.

Lees meer over de Best Practices.

Informatie over de Buurtsuper Speciaal vindt u op de website van het NIZW.