Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Burgers zetten kleinschalige woonvorm op

0

08-03-2006

Inwoners van de Groene Driehoek hebben het initiatief genomen om kleinschalige woonvoorzieningen met zorg op te zetten, zodat inwoners niet naar een groot verpleeghuis hoeven te verhuizen in Woerden, IJsselstein of Houten, als ze veel zorg nodig hebben.

Meestal nemen zorginstellingen het voortouw bij dergelijke initiatieven, maar in dit geval zijn het de inwoners zelf. Zij zoeken partners, waaronder zorgaanbieders en woningcorporaties, voor het opzetten van dergelijke woonvoorzieningen. Op steeds meer plekken in het land nemen burgers zelf het heft in eigen handen om woonzorgarrangementen te realiseren.

De initiatiefnemers hebben middels bijeenkomsten een visie op de kleinschaligheid opgesteld. Zij willen dat ook in kleine kernen van de Groene Driehoek, zoals Cabauw, Lopik, Benschop, Oudewater, Polsbroek en Montfoort kleinschalige woonvoorzieningen komen. NIZW Zorg ondersteunt het initiatief en de Provincie Utrecht subsidieert.

Tijdens de project !mpulsbijeenkomsten die het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg in maart 2006 organiseert, wordt in de workshop ‘Trends in klanteninitiatieven’ aandacht besteed aan initiatieven van burgers/klanten.

Lees meer over het initiatief van inwoners van de Groene Hoek.

Lees het artikel ‘Zelf shoppen voor zorg’ in Aedes magazine, nummer 6, februari 2006.