Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Eerste Vietnamese woongemeenschap van Europa in Hoorn

0

22-02-2006

De eerste paal voor een nieuwe woongemeenschap voor Vietnamese ouderen is in Hoorn in de grond geslagen. Woningcorporatie IntermarisHoeksteen bouwt de eerste Vietnamese woongemeenschap van Europa en komt hiermee tegemoet aan de wensen van de Werkgroep Ouderenhuisvesting Vietnamezen.

Leden van deze werkgroep willen al jaren een woongemeenschap starten om een einde te maken aan de grote mate van eenzaamheidsgevoelens bij Vietnamese ouderen. Ook sluit het wonen in een woongemeenschap aan bij de wensen van veel Vietnamezen.

Architect Neelu Boparai uit Amsterdam is bekend met de Vietnamese cultuur en heeft in haar ontwerp rekening gehouden met culturele wensen. Zo krijgt elk appartement een gebedsaltaar waarmee voorvaderen kunnen worden geëerd. De keukens zijn bovendien extra goed te ventileren met het oog op het feit dat Vietnamezen drie keer per dag warm eten en vissaus gebruiken met een strenge geur. De toekomstige bewoners zijn in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp en konden dit soort specifieke behoeften inbrengen.

De woontoren voor de gemeenschap telt zes verdiepingen met 29 appartementen. Een lager gedeelte dat grenst aan de woontoren is bestemd voor cliënten van Leekerweide, een stichting die onderdak biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Hoorn bood vijfentwintig jaar geleden onderdak aan Vietnamese vluchtelingen. Nu krijgen Vietnamese ouderen in de Westfriese stad daar ook een eigen plek.

Lees meer op de site van IntermarisHoeksteen bij het thema Nieuws over Intermaris, persberichten 16 februari 2006.