S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Veiligheid

Bij mensen met dementie is het, net als bij mensen die slecht ter been of oud zijn, aan te raden om losliggende tapijten of andere objecten die in de weg liggen te verwijderen, zodat zij hier niet over kunnen struikelen of zich aan kunnen verwonden. Als iemand met dementie niet meer zelfstandig kan koken, is het belangrijk om een kinderslot op het fornuis te zetten of het gasfornuis te vervangen door een inductiekookplaat.

Dit zijn eenvoudige manieren om de veiligheid te vergroten, maar met gebruik van thuistechnologie (domotica) is er meer mogelijk om de leefomgeving veiliger te maken.

Dwaalgedrag en domotica

Als mensen met dementie te weinig of te veel prikkels krijgen worden ze onrustig en kunnen zij op zoek gaan naar een plek waar de prikkels wél passen bij hun gemoedstoestand. Dit dwaalgedrag kan tot onveilige situaties leiden als iemand met dementie het huis uitloopt of - in het geval van een zorgcomplex - het trappenhuis opzoekt.

Domotica kan op een makkelijke manier de veiligheid vergroten. Door toezicht via camera (webcam) of meer geavanceerde trackingsystemen is te zien waar degene die dementeert zich bevindt. Ook zijn leefcirkels in te stellen: door gebruik te maken van een polsband en sensor krijgt de verzorger een melding als iemand met dementie buiten een afgesproken leefgebied komt of blijven deuren gesloten naar plekken die voor onveilige situaties kunnen zorgen. Thuis kan een geluidssignaal afgaan bij het openen van bepaalde deuren of het verlaten van de tuin. En via een applicatie op een mobieltje is vrij goed te traceren waar iemand zich bevindt.

24-04-2018
Kindersloten, domotica (woonhuisautomatisering), sensoren
Te veel of te weinig prikkels, losliggend tapijt of andere objecten
E F