S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Keuken

Zichtbaarheid

Als mensen met dementie nog in staat zijn om gerechten te bereiden, is het goed om het keukengerei op een vaste, duidelijke plek in de keuken te neer te leggen. Lades, kastjes en potten kunnen voorzien worden van etiketten die aangeven wat de inhoud is. Bij voorkeur met symbolen, niet met teksten. Hoe ruimer de indeling van de keuken is, hoe makkelijker het uitvoeren van activiteiten gaat en hoe minder vaak ergens tegenaan gestoten wordt.

Apparatuur moet herkenbaar zijn voor mensen met dementie: een magnetron is vaak al niet te meer te bedienen. Daarbij is het ook verstandig om apparatuur waar iemand zich snel aan kan verwonden of die erg veel geluid maakt te verwijderen. 

Veilig koken

Koken op inductie is over het algemeen het meest veilig: de hitte verdwijnt direct als de pan van de plaat wordt gehaald. Het voordeel van gasfornuizen is alleen dat deze vaak beter herkend worden door mensen met dementie. Het nadeel is dat men zich kan verwonden aan het vuur en het gas kan blijven open staan. Een gasdetector geeft direct alarm af bij gasgevaar. Ook kan het bestaande gasstel worden voorzien van een beschermknop die de schakelaars van een gasfornuis afschermt en voorkomt dat deze per ongeluk worden ingeschakeld. Als mensen met dementie niet meer in staat zijn om zelfstandig te koken, kan er een slot op het fornuis worden gezet.

24-04-2018
Keukengerei op vaste plek, herkenbare apparatuur, etiketten met symbolen
Gevaarlijke of luidruchtige apparatuur, onbeveiligd gasfornuis
E F