S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorg maakt werk van duurzaamheid: Verduurzaming is een leerproces voor WIJdezorg

Een traditioneel ‘verzorgingshuis’ heb je niet zómaar omgevormd tot een eigentijds en duurzaam verpleeghuis. Daar weten ze bij WIJdezorg, een zorgorganisatie met zeven locaties in de Rijnstreek, álles van. 'We hebben niet voor niets de regionale Green Deal ondertekend', zegt Simon Francken, hoofd Algemene Zaken bij WIJdezorg. 'Daarmee verplichten we ons om bepaalde doelstellingen te behalen op het gebied van duurzaamheid. En dat gaat veel verder dan alleen gebouwen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Duurzaamheid is daarbij een middel, geen doel. We krijgen een hoge waardering op zorgkwaliteit.'

Foto: Gangetje5; WIJdezorg, Emmaus, Zoeterwoude - Zorg maakt werk van duurzaamheid

Duurzame renovatie en nieuwbouw

Ruim tien jaar geleden startte WIJdezorg met de toekomstgerichte transitie van hun verzorgingshuizen naar verpleeghuizen met kleinschalige woonvormen en het scheiden van wonen en zorg. Voor het eerste project, de Driehof, in Hazerswoude Dorp, werd een Europese aanbesteding aangegaan, waarmee de zorgorganisatie in een geheel nieuwe wereld belandde.

Opgedane ervaring meenemen

Bij elk renovatie- of nieuwbouwproject werd gekeken naar duurzame en innovatieve oplossingen, zoals warmte/koude opslag, zonnepanelen, led-verlichting en gasloos bouwen. De geleerde lessen van elk project werden meengenomen in elke volgende stap. In het meest recent opgeleverde nieuwbouwproject, de Emmaus in Zoeterwoude is het maximale mogelijke gedaan op het gebied van duurzaamheid, terwijl de investering terugverdiend wordt en het niet ten koste gaat van de handen aan het bed. Als bekroning voor het project ontving WIJdezorg voor Emmaus een Groenlabel van de Raad voor Ondernemend Nederland. WIJdezorg is gepast trots op de duurzame stappen die in het voorbije decennium zijn gezet. Met de verduurzaming van zes locaties in 10 jaar kunnen zij terugkijken op een drukke maar geslaagde periode.

Lees het volledige artikel 'Verduurzaming is een leerproces voor WIJdezorg' (pdf)

Artikelenserie Zorg maakt werk van duurzaamheid
Duurzaamheid is in de zorg allang geen toekomstmuziek meer. Steeds meer zorgorganisaties – ook in de ouderenzorg – nemen duurzaamheid mee in hun uitgangspunten. Dat doen ze bij verbouw- of nieuwbouwprojecten maar óók in hun bedrijfsvoering. Deze initiatieven sluiten goed aan bij de Green Deal Zorg 2.0 die in oktober 2018 is gesloten. Daarin is energietransitie één van de vier kernthema’s voor de komende jaren. Ook het klimaatakkoord van Parijs speelt een rol. Deze ontwikkelingen vertalen naar de eigen ambities is nog niet makkelijk. In een artikelenserie zet het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een aantal lichtende voorbeelden van duurzaam zorgvastgoed in de schijnwerpers, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Ter inspiratie voor zorgorganisaties die aan de slag gaan met duurzaamheid.

07-08-2018
E F