S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorg maakt werk van duurzaamheid

Duurzaamheid is in de zorg allang geen toekomstmuziek meer. Steeds meer zorgorganisaties – ook in de ouderenzorg – nemen duurzaamheid mee in hun uitgangspunten. Dat doen ze bij verbouw- of nieuwbouwprojecten maar óók in hun bedrijfsvoering. Deze initiatieven sluiten goed aan bij de Green Deal Zorg 2.0 die in oktober 2018 is gesloten. Daarin is energietransitie één van de vier kernthema’s voor de komende jaren. Ook het klimaatakkoord van Parijs speelt een rol.

Zorgbalans Bennebroek - Zorg maakt werk van duurzaamheid

Ter inspiratie

Deze ontwikkelingen vertalen naar de eigen ambities is nog niet makkelijk. In een artikelenserie zet het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een aantal lichtende voorbeelden van duurzaam zorgvastgoed in de schijnwerpers, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Ter inspiratie voor zorgorganisaties die aan de slag gaan met duurzaamheid.

Aflevering 1: Zorgbalans, Kennemerland, locaties Horstendaal en Saanensduin in Bennebroek
'Omdat goede zorg heel persoonlijk is' is het motto van ouderenzorgorganisatie Zorgbalans, actief in Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Die goede zorg vertaalt zich óók in een goed onderkomen. Een treffend voorbeeld daarvan is de nieuwbouw op de locaties Horstendaal en Saanensduin in Bennebroek, sinds medio juni in gebruik: zonder gasaansluiting, mét 500 zonnepanelen en met triple glas. 'Dit is het pareltje aan onze kroon qua duurzaamheid, voor groepswonen met dementie.'
Lees het volledige artikel 'Het pareltje aan de kroon van Zorgbalans' (pdf)

Aflevering 2: WIJdezorg, locatie Emmaus, Zoeterwoude
Een traditioneel ‘verzorgingshuis’ heb je niet zómaar omgevormd tot een eigentijds en duurzaam verpleeghuis. Daar weten ze bij WIJdezorg, een zorgorganisatie met zeven locaties in de Rijnstreek, álles van. 'We hebben niet voor niets de regionale Green Deal ondertekend', zegt Simon Francken, hoofd Algemene Zaken bij WIJdezorg. 'Daarmee verplichten we ons om bepaalde doelstellingen te behalen op het gebied van duurzaamheid. En dat gaat veel verder dan alleen gebouwen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Duurzaamheid is daarbij een middel, geen doel. We krijgen een hoge waardering op zorgkwaliteit.'
Lees het volledige artikel 'Verduurzaming is een leerproces voor WIJdezorg' (pdf)

Aflevering 3: De Benring - Voorst, Lelypark - Hollands Kroon, Hof van Sloten - Amsterdam-West
Bij verduurzaming van bestaande zorggebouwen wordt al snel aan zonnepanelen gedacht. Er gebeurt echter aanzienlijk méér in de slag die bestaande zorglocaties van een duurzaam, tweede leven moet voorzien. Overal in het land zijn geslaagde voorbeelden te vinden van verduurzaming van bestaande bouw. In dit artikel komen voorbeelden drie aan bod. Wellicht brengen deze ook andere zorgorganisaties op nieuwe ideeën, want: 'Slopen als eerste keuze is niet duurzaam'.
Lees het volledige artikel 'Ook bestaand zorgvastgoed kan je prima verduurzamen' (pdf)

Aflevering 4: Stichting Zogcombinatie Marga Klompé, locatie Hoge Veld - Aalten
Een goed en duurzaam gebouw bouwen. Dat was de insteek van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé toen de vernieuwing van de oude locatie ’t Hoge Veld in Aalten ter tafel kwam. De organisatie nam afscheid van het oude gebouw en koos voor nieuwbouw. Direct naast het oude gebouw verrees in 2013 het eerste zorggebouw met een BREEAM In-Use keurmerk: de moeite van een bezoekje aan de Achterhoek waard.
Lees het volledige artikel 'Duurzaamheid begint bij Hoge Veld met een goede basis' (pdf)

07-08-2018

Meer informatie

E F