S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Wooncoach voor ouderen vergroot woonplezier

Ouderen zijn divers, zo ook hun woonwensen. De meeste ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen. Soms zijn zij niet op de hoogte van de alternatieven. Soms houdt angst voor het moeten betalen van een hogere huur na verhuizing hen tegen. Er zijn steeds meer corporaties die ouderen adviseren over de mogelijkheden die er zijn. Soms in samenwerking met gemeenten en andere organisaties. Een kleine opsomming van een aantal nieuwe en bestaande projecten met wooncoaches.

Het aantal wooncoaches neemt toe

  • Woningstichting Leusden start in juni 2017 met een doorstroomproject 'Van Groot naar Fijn'. In dit project krijgen 65-plussers de kans om te verhuizen naar een kleinere woning. Wonen met meer comfort, met een huur die zeker niet hoger is dan de huidige huurprijs. Lees meer over dit wooncoach-project »
  • Corporatie De Alliantie is net gestart in Huizen met het inzetten van 'de wooncoach'. Het is een proef van 1 jaar. De wooncoach kijkt samen met de oudere naar de woning en woonwensen. Misschien zijn er aanpassingen nodig of zijn er andere oplossingen denkbaar. De wooncoach komt op aanvraag op bezoek en geeft vrijblijvend advies met als doel het woonplezier te vergroten. Lees meer over dit wooncoach-project »
  • De gemeente Lopik is sinds 2 mei 2017 gestart met de wooncoach Senioren. Ouderen kunnen hier terecht met hun vragen over passend wonen. Lees meer over dit wooncoach-project »
  • Het is niet nieuw, want in en aantal Brabantse gemeenten loopt het traject 'Wonen met gemak', waar ook corporaties bij betrokken zijn, al geruime tijd. Deskundige vrijwilligers én professionals adviseren ouderen over comfortverbetering, veilig wonen en woningaanpassing. Lees meer over deze wooncoach-projecten »
  • Woningstichting Nijkerk (WSN) is in mei 2017 gestart met Toekomst Ready Wonen. Dit is een tweejarige proef waarbij huurders van 60 jaar en ouder tegen gunstige voorwaarden kunnen verhuizen van een grote eengezinswoning naar een kleiner huis. Dat biedt hen meer wooncomfort en moet beweging in de in de huurwoningmarkt brengen. Lees meer over dit wooncoach-project »
  • Woningcorporatie Stadlander heeft recent het project Doorstroom gestart. De doorstroomconsulent begeleidt ouderen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Lees meer over dit wooncoach-project »
  • Het Kenniscentrum Wonen-Zorg maakte in 2016 de factsheet 'De Seniorenmakelaar maakt het verschil'. Hierin staan de ervaringen sinds 2011 van verschillende corporaties met de inzet van wooncoaches en seniorenmakelaars. Ook staan de conclusies uit diverse onderzoeken op een rij. Lees meer over 'De seniorenmakelaar maakt het verschil' »
18-05-2017

Stel een vraag

Yvonne Witter
Yvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum


Penny Senior
Adviseur Kenniscentrum