S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Westerwatering: Verzorgd Wonen in Zaandam

Westerwatering is een voormalig verzorgingshuis van Evean dat onlangs volledig geëxtramuraliseerd is. Verzorgd Wonen heet het nu, een combinatie van zelfstandig wonen, thuiszorg en ondersteunende diensten. Om dit te bereiken hebben de drie betrokken organisaties - de gemeente Zaanstad, de corporatie Parteon en de zorgaanbieder Evean - de handen ineen geslagen. Het Kenniscentrum bracht onlangs een bezoek aan Westerwatering. Penny Senior doet verslag.

Verzorgd Wonen Westerwatering. Foto: Isabel Nabuurs, in opdracht van Evean

Niet geschikt voor zware zorg

Van het Zorgkantoor kreeg Evean de taak om het aantal intramurale plaatsen af te bouwen. Deze opgelegde afbouw ging percentueel richting de 30%; een flinke opgave. Per locatie is gekeken naar de mogelijkheden: Is overgang naar zware zorg mogelijk? Is afstoten mogelijk of kan het gebouw een alternatieve bestemming krijgen? Van de 18 panden in totaal bleken er 5 geschikt voor gebruik voor zware verpleeghuiszorg. Voor de locatie Westerwatering was gelijk duidelijk dat transformatie naar zware zorg niet kon, het gebouw was daarvoor niet geschikt.

Drie betrokken organisaties gaan in gesprek

In de periode daarna werden meerdere verzorgingshuislocaties gesloten, wat tot veel negatieve publiciteit en zelfs demonstraties leidde. Er ontstond veel onrust onder de lokale bevolking én bewoners van de zorgcomplexen. Toen zei de gemeente: ‘sluiting is geen goede oplossing, het moet anders kunnen’. Eigenlijk kwam toen pas het gesprek tussen de drie betrokken organisaties op gang: de gemeente Zaanstad, de corporatie Parteon die eigenaar is van Westerwatering en de zorgaanbieder Evean.

Leidende vragen

De leidende vragen in dit gesprek waren: Wat zijn passende woonvormen voor ouderen, nu en in de toekomst? Hoe kunnen we voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra ook in de toekomst behouden? Hoe ondersteunen wij kwetsbare ouderen in het zo lang mogelijk thuis wonen? En hoe kunnen we voormalige verzorgingshuizen zo transformeren dat zij een veilige plek blijven bieden voor die zelfstandige ouderen? En tot slot, hoe blijven onze ouderen betrokken in de maatschappij en behouden zij zoveel mogelijk contacten in de wijk?

Verzorgd wonen

Met de wil om hier vanuit ieders eigen rol en verantwoordelijkheden een bijdrage aan te leveren, is een nieuw woonzorgconcept mogelijk gemaakt; Verzorgd Wonen van Evean. Makkelijke toegang tot zorg blijft zo behouden, er wordt veiligheid gecreëerd, eenzaamheid wordt tegengegaan en de wijkfunctie blijft bestaan.

Lees het volledige artikel 'Westerwatering: Verzorgd Wonen in Zaandam' (pdf)

Het Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert op 18 mei een excursie naar Westerwatering.

29-03-2017

Stel een vraag


Penny Senior
Adviseur Kenniscentrum


Rogier Goes
Adviseur Kenniscentrum