S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Licht in het Nieuwe Feithenhof

Woensdag 14 november vond de officiële opening plaats van het Nieuwe Feithenhof, een locatie van zorgorganisatie WZU Veluwe. Bestuurder Wim Martens is trots op het resultaat: 'De locatie was verouderd en helemaal verbouwd. Het was van binnen helemaal donker en bruin'. Nu is er veel glas en licht.

Het Nieuwe Feithenhof in Elburg, Foto: WZU Veluwe

Kleuren passen bij Elburg

Het woonzorgcentrum ligt op het mooiste plekje van Elburg, vlakbij het centrum en met prachtig uitzicht. De kleuren die gebruikt zijn passen bij de kleuren die bij Elburg en de omgeving van het historische stadje passen. Zo zijn er diverse warme tinten te zien, zoals groen en oranje. 'De inrichting past bij de Elburgse mentaliteit en sfeer', zegt Martens.  Het hele pand is verbouwd. De kamers zijn een stuk breder geworden en de inrichting is compleet vernieuwd. Er zijn 40 kamers voor mensen met somatische problemen en twee groepen kleinschalig wonen voor 24 mensen met dementie.

Onopvallende leuningen

Bij de verbouwing is op duurzaamheid gelet. 'We wilden ook van het 'gas af' maar de investering bleek 1 miljoen euro te kosten met een terugverdientijd van 20 jaar', aldus Martens. Een vondst zijn de leuningen in de gangen. Deze zijn van hout gemaakt en vallen niet op. Bewoners kunnen deze wel als steun gebruiken. De wanden zijn versierd met schitterende foto's uit Elburg. 'Er is erg gelet op herkenning.' Ook is de nodige domotica gebruikt. 'Verzorgenden kunnen via een smartphone zien of er iets aan de hand is bij de bewoners dankzij de camera's. Zo hoeven ze 's nachts geen kijkje te nemen. Dat is rustiger voor iedereen. De ervaring is dat bewoners beter doorslapen. Alle kamers zijn voorzien van een flexibele badkamer: deze is compact, heeft een afmeting van 4,92 m2 en kan door een draaischuifdeur 'uitgebouwd' worden.

Belevingshoek in Het Nieuwe Feithenhof

Belevingshoeken

Toch is het nog niet helemaal gereed: er komt nog een belevingstuin voor mensen met dementie. En de belevingshoeken zijn nog niet af hoewel al een aantal wel klaar zijn. Het terras moet nog verder worden ingericht. Een meevaller is dat de planning gehaald is. 'We wilden de bewoners die tijdelijk in een zorghotel verbleven op 8 augustus terugverhuizen en dat is gelukt. Een tegenvaller was dat het in de zomerperiode moeilijk was om voldoende personeel te hebben.’ De grootste uitdaging nu zit hem in twee dingen. Ten eerste in het personeel. ‘Het werken met mensen met dementie in kleinschalige groepen vergt een andere manier van werken’. De andere uitdaging is hoe het spiksplinternieuwe meubilair en het gebouw er zo mooi uit kunnen blijven zien. Martens kan nog lang niet achterover leunen. 'We zijn ook druk in Nunspeet bezig. Dat wordt ook prachtig.'

Hoe komt Het Feithenhof aan haar naam?
Het (Nieuwe) Feithenhof dankt haar naam aan Maria Catharina Feith. Zij stelde in haar testament dat het grootste deel van haar nalatenschap bestemd was voor het stichten van een ‘Oude Mannen en Vrouwen Godshuis’ dat werd gerealiseerd aan de Ledige Stede in Elburg. Rondom een binnenhof was daar plaats voor 24 mannen en vrouwen van zestig jaar en ouder.

14-11-2018
E F