S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Vijverzicht - Mixx Inn, Den Haag

Verouderd verzorgingshuis wordt multifunctioneel gebouw met o.m. short stay voor jong volwassenen, hotel en restaurant. Praktijkvoorbeeld van zorgvastgoed dat een nieuwe functie krijgt.

Foto: Kei

Gemengd gevoel

Verzorgingshuis Vijverzicht in Den Haag is na 30 jaar uit de tijd. De oplossing wordt niet gezocht in sloop, maar in een ambitieuze transformatie voor jeugdige bewoners. In 2009 doet de succesvolle metamorfose in uiterlijk en gebruik haast vergeten dat het oude gebouw er nog staat. Helaas, na twee jaar maakt de euforie uit het begin plaats voor een meer gemengd gevoel.

De opgave, opdrachtgever, architecten

Woningcorporatie Haag Wonen heeft in 2003 een probleem als het niet mogelijk blijkt een verouderd verzorgingshuis opnieuw voor ouderen geschikt te maken. Als alternatief voor sloop wordt een nieuw concept ontwikkeld met partners die het gebouw een functie kunnen geven voor verschillende groepen jongeren en bezoekers van Den Haag. De uitwerking is gebaseerd op een ongebruikelijke, maar geslaagde aanpak met drie ontwerpbureaus: Ockenburgh Architectuur en Bouwkunde, A3 architecten en Van Mourik Architecten.

Het resultaat

Ook na twee jaar is het vernieuwde pand een bijzonder accent dat toch goed past in deze naoorlogse wijk. Inmiddels is echter duidelijk geworden, dat het riskant was om te gaan verbouwen op een moment dat de verhuur nog niet helemaal rond is. Haag Wonen wordt voor de uitdaging geplaatst om een nieuwe invulling te zoeken voor het horecagedeelte van de Mixx Inn. Er is nog hoop.

Andere onderzochte cases

Naam projectPlaatsnaamOude bestemmingNieuwe bestemming
Jacob Roggeveenhuis - Jacob RoggeveenhofMiddelburgVerzorgingshuisAppartementencomplex voor studenten
Johannes de Deo - Tulip Inn WestAmsterdam-WestVerzorgingshuisBudgethotel
Huize Zuidhoor - Hotel SavarinRijswijk (ZH)Verpleeghuis (o.a.)Luxe hotel en wellness centrum
Huize Lidwina - LidwinahofSchijndelZieken- verzorgingshuisAppertementencomplex
24-11-2011
E F