S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Johannes de Deo - Tulip Inn West, Amsterdam

Verouderd verzorgingshuis in Amsterdam-West wordt budgethotel met 166 kamers. Praktijkvoorbeeld van zorgvastgoed dat een nieuwe functie krijgt.

Herstructurering zorgsector

In Amsterdam verdwenen meer dan 4000 verzorgingshuisplaatsen. De teruglopende vraag naar ouderenhuisvesting was de aanleiding om tot herstructurering van de zorgsector over te gaan met reductie van verzorgingshuiscapaciteit. Vele tientallen huizen zijn uit de markt genomen waaronder het bejaardenhuis Johannes de Deo te Osdorp. Bijzonder aan Johannes de Deo is dat het als enige een nieuwe bestemming heeft gekregen. Dat is geen positieve keus voor herbestemming geweest. Uitstel van sloop leidde tot afstel.

Opdrachtgever, gebruiker

Woningcorporatie Het Oosten zocht rond de eeuwwisseling naar een tijdelijke huuroplossing voor het leegstaande Johannes de Deo. In 2001 was hotelketen Regardz bereid het voormalige verzorgingshuis te huren en er het driesterrenhotel Tulip Inn West te vestigen. Dat was geen ingrijpende verbouwing maar vooral een kwestie van aankleding en inrichting. In 2011 heeft het hotel een meer definitieve hotelbestemming gekregen bij de overdracht naar Hem Hotels. De nieuwe exploitant noemt verzorgingshuizen geschikt voor een hotelfunctie door de plattegrond, daglicht toetreding en voldoende schaal aan kamers. Je hoeft niet zoveel te investeren als bij de herontwikkeling van bijvoorbeeld een kantoor.

Het resultaat

De markt voor herbestemming van verouderd zorgvastgoed tot hotel of studentenhuisvesting is in Amsterdam gunstig. Toch blijft herbestemming ook daar afhankelijk van de conjunctuur. Bij een voldoende koopkrachtige vraag zouden ook op deze locatie nieuwe woningen zijn gekomen. Van uitstel kwam afstel. Het complex is in dit vernieuwde deel van Osdorp een restant van de wederopbouwperiode. Dat maakt het een bijzonder element in het geheel.

Andere onderzochte cases

Naam projectPlaatsnaamOude bestemmingNieuwe bestemming
Jacob Roggeveenhuis - Jacob RoggeveenhofMiddelburgVerzorgingshuisAppartementencomplex voor studenten
Huize Zuidhoor - Hotel SavarinRijswijk (ZH)Verpleeghuis (o.a.)Luxe hotel en wellness centrum
Vijverzicht - Mixx InnDen HaagVerzorgingshuisMultifunctioneel gebouw
Huize Lidwina - LidwinahofSchijndelZieken- verzorgingshuisAppertementencomplex
24-11-2011
E F