S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Huize Zuidhoorn - Hotel Savarin, Rijswijk

Van buitenplaats naar verpleeghuis naar luxe hotel met wellness. Praktijkvoorbeeld van zorgvastgoed dat een nieuwe functie krijgt.

Voorgeschiedenis

Huize Zuidhoorn dateert uit het einde van de zeventiende eeuw. De buitenplaats, bestaande uit een herenhuis met boerderij, is twee eeuwen lang in eigendom geweest van een charitatieve stichting. Het herenhuis werd van 1933 tot 2009 verhuurd aan het Leger des Heils dat het als verpleeghuis gebruikte. In 2002 is de boerderij verkocht en verbouwd tot het restaurant Savarin. In 2009 werd ook het herenhuis aan dezelfde horecaondernemers verkocht voor de herbestemming tot Hotel Savarin met wellness.

Opdrachtgever, architect

De restaurateurs Patrick van Zuiden en Peter van Santen kochten het vervallen pand aan om de horecafunctie in het gebied te versterken. Voor de herontwikkeling van dit monumentale pand was een bestemmingswijziging nodig en een bouw- en monumentenvergunning. Dat zijn lange en kostbare procedures geweest. De architect heeft het ontwerp in nauw overleg met de opdrachtgever / gebruiker opgesteld waarbij kwaliteitslat hoog werd gelegd. Het programma voor het monumentale Huize Zuidhoorn stond in het teken van hoogwaardig gebruik als vijfsterrenhotel.

Het resultaat

De transformatie van de buitenplaats tot hoogwaardige horecavoorziening is de meest recente en goed geslaagde aanpassing van de buitenplaats aan veranderde tijden, wensen en mogelijkheden. Het gehele ensemble heeft een eigen kwaliteit gekregen die niet louter is terug te voeren op herstel van oude luister. De huidige buitenplaats lijkt zelfs zorgvuldiger vormgegeven dan de oorspronkelijke versie.

Andere onderzochte cases

Naam projectPlaatsnaamOude bestemmingNieuwe bestemming
Jacob Roggeveenhuis - Jacob RoggeveenhofMiddelburgVerzorgingshuisAppartementencomplex voor studenten
Johannes de Deo - Tulip Inn WestAmsterdam-WestVerzorgingshuisBudgethotel
Vijverzicht - Mixx InnDen HaagVerzorgingshuisMultifunctioneel gebouw
Huize Lidwina - LidwinahofSchijndelZieken- verzorgingshuisAppertementencomplex
24-11-2011
E F