S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Huize Lidwina - Lidwinahof, Schijndel

Foto: Architect

Van ziekenhuis naar verzorgingshuis naar appartementencomplex en woonservicepunt. Praktijkvoorbeeld van zorgvastgoed dat een nieuwe functie krijgt.

Foto: ArchitectFoto: ArchitectFoto: Architect

Terug naar de bron

Huize Lidwina in Schijndel is in de jaren dertig door de Congregatie Eerwaarde Zusters van Liefde gebouwd. Het is een karakteristiek pand dat niet mag worden gesloopt. Maar als het komt leeg te staan, is de vraag wie een oplossing weet voor oud ziekenhuis van honderd meter lang.

Opdrachtgever, architect

Bouwvereniging Huis & Erf uit Schijndel neemt het initiatief om het complex met aanliggend terrein nieuw leven in te blazen. Architectenbureau VVKH uit Leiden laat zien hoe hier een woonbuurtje kan ontstaan uit een combinatie van herbestemming en nieuwbouw.

Resultaat

Er is het nodige veranderd aan het oorspronkelijke opzet van Huize Lidwina. Toch oogt het resultaat authentiek. Terwijl vroeger praktische overwegingen de doorslag gaven bij aanpassingen aan het gebouw, heeft nu architectonische kwaliteit alle aandacht gehad. Dankzij deze herbestemming blijft lokale geschiedenis herkenbaar en krijgt Schijndel een bijzonder nieuw woonbuurtje met buurtcentrum.

Andere onderzochte cases

Naam projectPlaatsnaamOude bestemmingNieuwe bestemming
Vijverzicht - Mixx InnDen HaagVerzorgingshuisMultifunctioneel gebouw
Johannes de Deo - Tulip Inn WestAmsterdam-WestVerzorgingshuisBudgethotel
Huize Zuidhoorn - Hotel SavarinRijswijk (ZH)Verpleeghuis (o.a.)Luxe hotel en wellness centrum
Vijverzicht - Mixx InnDen HaagVerzorgingshuisMultifunctioneel gebouw
24-11-2011
E F