S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorg Innovatie Atelier toont nieuwste domotica en zorgtechnologie

Zorgorganisatie Vivantes heeft samen met een aantal partners, waaronder woningcorporatie Maaskant Wonen, het Zorg Innovatie Atelier in de Aelserhof in Elsloo (L) opgezet. In het ZIA wordt de nieuwste domotica en zorgtechnologie gedemonstreerd, getest en geleerd. Het Kenniscentrum bracht een bezoek.

Meerwaarde door samenwerking

Het ZIA is een publiek-privaat samenwerkingsverband. Het is bedoeld als testomgeving van zorgtechnologie, als laboratorium voor de zorgwoning en het verpleeghuis van de toekomst. Dat doen de partners door ondersteuning van de directe zorgverlening, bijvoorbeeld plafondliften, maar ook beeldverbinding met de zorg en van sensoren voorziene zelfwegende bedden. Een sprekend voorbeeld van co-creatie van de verschillende partners. Deze samenwerking brengt daardoor meerwaarde. 

Slimme technologische toepassingen

Daarnaast is er een uitgebreid elektronisch cliëntendossier, dat in de woning van de cliënt kan worden geraadpleegd en bijgewerkt. Het systeem bevat automatische tijdregistratie ten behoeve van de thuiszorg. Geavanceerde camera’s, die op afstand kunnen worden bediend en dus niet continu aan hoeven staan, helpen bij het houden van toezicht indien nodig. Slimme sloten en automatische deuropeners ondersteunen de autonomie van de cliënt, evenals de elektrische hoog-laag toiletten en wastafels. Systemen worden zowel in zorgwoningen als in intramurale zorg gebruikt. In zorgwoningen bevat het ECD nog een extra feature: boodschappen bestellen via het huis. Technologie wordt ook gebruikt bij het stimuleren van bewegen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te fietsen door de omgeving op een hometrainer met speciaal opgenomen videobeelden van het dorp en de omgeving. 

Partners van ZIA

Partners in het ZIA zijn, naast Vivantes, woningcorporatie Maaskant Wonen, Zorgtechniek Limburg (ZTL, een samenwerking van de ROC’s Gilde, Arcus en Leeuwenborch), de patiënten- en cliëntenorganisatie Huis voor de Zorg, de bedrijven ErgoCare (leverancier van plafond-tilsystemen), BANO (speciale badkamers voor senioren), Cornel IT (elektronische patiëntendossiers), Straight Systems (software voor foodservice) en Soluzo BV.

08-02-2017 15:00

Meer informatie

E F