S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

TOOS helpt ouderen nadenken over langer thuis wonen

TOOS staat voor: Technologie voor Ouderen Om de hoek verkrijgbaar Slim! Het is een klein ‘technologiehuisje’ dat ad hoc ingezet kan worden om bij ouderen en professionals zoals de wijkteams, de bekendheid met eenvoudige technologie voor thuis te vergroten. Het huisje is gemakkelijk te vervoeren. Het bevat voorzieningen als een robotstofzuiger, raamopener, rookmelder, postopvanger, deurbel met flitslicht. TOOS laat ouderen de technologie zien en proberen en zo wordt meteen het gesprek over wonen op gang gebracht.

Huisje TOOS, Technologie voor ouderen

Bewust maken van mogelijkheden

‘Ouderen schuiven het tijdig nadenken over ouder worden in het eigen (huur)huis voor zich uit’, zegt Josephine Dries van GeneratieThuis, de bedenkers van TOOS. Zij heeft al een paar keer met TOOS gesprekken met ouderen gevoerd. ‘Ouderen kunnen kennismaken met technologie en hulpmiddelen uitproberen.’ Haar ervaring is dat het mensen bewust maakt van de mogelijkheden en hen over een drempel heen helpt om hulpmiddelen aan te schaffen.

Ook voor professionals

Ook professionals hebben baat bij TOOS. Zij leren hoe ze in gesprek kunnen gaan met ouderen. Corporatie Woonservice gebruikt TOOS om hun huurders te informeren zodat zij langer thuis kunnen blijven. Dat is in een krimpgebied waar voorzieningen wegtrekken geen overbodige luxe. ‘Als ouderen langer in het dorp kunnen blijven, houdt dit de leefbaarheid in stand’, aldus Josephine.

Zaans technologiehuis

TOOS heeft nog een grote broer: het Zaanse thuistechnologiehuis. Dit is een stuk groter en kun je ook echt bezoeken. Samen met een aantal Zaanse ondernemers is dit demohuisje gebouwd met allerlei technologische snufjes. Dit huisje reist op initiatief van de gemeente Zaanstad rond van locatie naar locatie om ouderen te informeren. Corporatie Parteon heeft het Zaanse huisje in haar woonwinkel geplaatst. En zorgorganisatie Evean heeft samen met het Sociaal Wijkteam in Wormerveer samen met de politie en brandweer een bijeenkomst georganiseerd over veiligheid in huis. Twee acteurs hebben de werking van het technologiehuisje toegelicht.

Op het landelijk congres Expeditie Begonia is het Zaanse huisje te bekijken. En TOOS is aanwezig in het Thuistechnologiecafé.

18-07-2017
E F