Tablet helpt oudere in Born langer zelfstandig wonen – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Woningcorporatie Woningbeheer Born-Grevenbicht (WBG), zorgorganisatie Zuyderland en gemeente Sittard-Geleen bundelen hun krachten om oudere huurders zo lang mogelijk verantwoord en prettig zelfstandig te laten wonen. In een seniorencomplex in Born werd een Wifi-netwerk aangelegd. Bewoners die dat wilden, kregen een tablet en training om er gebruik van te maken.

puthofke-born-2397663

Langer thuis

“Door de bezuinigingen in de zorg moeten ouderen langer zelfstandig blijven wonen”, vertelt bestuurs- en beleidsadviseur Dominique Urlings van woningcorporatie WBG. “We merken dat ze dat zelf ook graag willen. Het is aan de gemeente, zorgorganisatie en corporatie om voor de juiste ondersteuning te zorgen.”

Netwerk

Dus zocht WBG samenwerking met Zuyderland, de grootste zorgaanbieder in de regio. De corporatie legde een WiFi-netwerk aan en een aansluiting voor zorgalarmering. Zuyderland en WBG zorgden samen voor tablets voor de bewoners. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld Facetimen met familie, hun zorgzaken regelen via een speciale app (Orbis Actief) of foto’s delen met hun buren en bekenden. Zorgorganisatie Zuyderland gaf twintig keer een training omgaan met de tablet, waar ruim de helft van de 50 bewoners aan mee deed. Urlings: “Op deze manier worden de bewoners het gebruik eigen en kan er echt meerwaarde ontstaan.”

Investering

Vooral het aanleggen van het netwerk, waarvoor er door het hele appartementencomplex leidingen moesten worden getrokken, was een flinke investering. Toch vinden de drie samenwerkende partijen het de kosten waard, zegt Urlings. “Mensen komen veel makkelijker in contact met de zorg, met ons, met hun familie en met elkaar. We hebben een huurster van 92 die nu met haar zoon in China kan beeldbellen.” WBG hoopt dat ouderen door dit soort voorzieningen eerder de overstap maken van een grote eengezinswoning naar een voor hen geschikter appartement.

Door de kosten te delen, is het voor de corporatie, zorginstelling en gemeente te behappen. Het project startte als pilot. Dankzij de positieve ervaringen liggen er inmiddels plannen voor nog drie andere appartementencomplexen in verschillende dorpskernen in de regio. “Juist in de kleinste dorpen met weinig voorzieningen of beperkte zorgaansluiting is dit belangrijk.”

Bron: Aedes