S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zelf doen is leuker: gemeenschapsvorming in wooncomplexen senioren

In 1989 bouwde woningcorporatie Portaal wooncomplex de Dobbegaarde in de wijk Stevenshof te Leiden. Met 143 appartementen van ruim 55 vierkante meter biedt het gebouw woonruimte aan zelfstandig wonende senioren. De laatste vijf jaar zijn er veel verhuisbewegingen geweest. Een aantal bewoners van het eerste uur zijn overleden, anderen zijn verhuisd naar een instelling. Langzamerhand doet een nieuwe generatie 55+ zijn intrede en als het aan Portaal ligt, zien we de komende jaren ook flink wat alleenstaande 45-plussers neerstrijken in de Dobbegaarde. De nieuwe lichting brengt nieuwe brandstof om het vuurtje van bruisende Dobbegaarde gaande te houden.

Tuinfeest vitale woongemeenschappen

Over gemeenschapsvorming in wooncomplexen van senioren

Kees Penninx van ActivAge blogt op de website van Platform31 over de ervaringen met de Bruis-methode bij de Dobbegaarde. Lees zijn blog 'Zelf doen is leuker!'

Het experiment Vitale woongemeenschappen maakt deel uit van het Langer thuisprogramma van Platform31 en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Co-financiers zijn Fonds Nuts-Ohra – Meer veerkracht, Langer thuis en stichting FLOW. Ontwikkelaar van de methode Studio BRUIS: ActivAge, Begeleidend onderzoek en evaluatie: Universiteit voor Humanistiek.

22-03-2017

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum