S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zeeuwland heeft goede ervaringen met gesplitste eengezinswoningen

Stichting Zeeuwland is een woningcorporatie actief op Schouwen-Duiveland en Walcheren. De woningcorporatie beheert op Schouwen-Duiveland ruim 4.000 woningen in 17 kernen waarvan Zierikzee de grootste is. Zeeuwland heeft nu al ruim 30 jaar ervaringen met gesplitste eengezinswoningen. Jeffrey van Doorenmalen, manager Klant en Omgeving en Klaske Kloet, medewerker Klant en Omgeving van Zeeuwland vertellen hoe dat bevalt en wat de ervaringen van bewoners zijn?

Slim in de bestaande bouw - Praktijkvoorbeelden
Dit praktijkvoorbeeld is een van de reeks praktijkvoorbeelden voortgekomen uit het programma 'Slim in de bestaande bouw', onderdeel van de Vernieuwingsagenda 'Slimmer en beter voor elkaar' van Aedes en opgezet door Aedes, de brancheorganisatie van de woningcorporaties, en ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers. Samenwerkingspartners zijn Bouwend Nederland en Uneto-VNI. Doel is om met corporaties de uitdagingen van de komende jaren, zoals verduurzaming en vergrijzing, aan te pakken. Door kennis en ervaringen te delen, door corporaties te verbinden en door via co-creatie innovatieve oplossingen te bedenken en te verspreiden. Veel corporaties vinden hun eigen oplossingen óf vanzelfsprekend óf weinig bijzonder, terwijl hun aanpak voor anderen juist een eye-opener kan zijn.

Nog steeds populair

Zeeuwland kwam al in 1986 tot de keuze om een dertigtal ruime eengezinswoningen te splitsen in een benedenwoning, geschikt voor senioren en een bovenwoning voor starters of kleine huishoudens. De woningen zijn daarna opnieuw verhuurd en nu ruim 30 jaar later nog steeds zeer populair. De verwachting is dat deze nog tenminste 25 jaar meekunnen. De verhuurbaarheid van de woningen is uitstekend te noemen. De huurprijs van rond 400 euro voor zowel de boven- als de benedenwoning speelt daarbij zeker een rol. Bij jongeren de bovenwoningen, maar de benedenwoningen ook bij ouderen.

Lees het hele verhaal van Stichting Zeeuwland » (pdf)
Lees ook andere praktijkvoorbeelden »

Pilots

Aedes en haar partners overwegen om pilots van corporaties te ondersteunen die willen putten uit de kennis en ervaring van collega-corporaties en netwerkpartners met bijvoorbeeld het splitsen van eengezinswoningen, het (grootscheeps) renoveren van systeemwoningen of de combinatie van Duurzaam en Langer Thuis. Corporaties die daarin geïnteresseerd zijn kunnen zich melden bij Rogier Goes o.v.v. 'Programma Slim in de bestaande bouw'.

06-12-2018 15:00

Voor meer informatie over het Programma Slim in de bestaande bouw kunt u contact opnemen met Rogier Goes van Aedes.

E F