S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woonzorgprojecten met oog voor de omgeving

In het nieuwe katern Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur onder andere interviews met gastredacteuren Daniëlle Harkes en Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. De thema-editie besteedt aandacht aan een dementievriendelijke samenleving, de transformatie van wederopbouwwijken, een top 10 woonzorgprojecten, de studie 'langer thuis in eigen huis', ouder worden in Zaandam en de methode Bruis.

Foto: Hart van Vathorst, Amersfoort

Gewoon met dementie

'De samenleving moet zich voorbereiden op de toename van het aantal mensen met dementie', zegt Kenniscentrum adviseur Yvonne Witter. Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Dit raakt corporaties, zorgorganisaties, gemeenten, vrijwilligersorganisaties, mantelzorgers en nog veel meer partijen. Het vraagt ook het nodige van de woningen en de woonomgeving, want mensen met dementie en hun naasten willen het liefst erbij blijven horen en en zo lang mogelijk blijven meedoen. Lees het volledige interview »

Met meer trots over onze openbare ruimte nadenken

Met de ontwerpprijsvraag Who Cares die op 18 januari 2017 is gelanceerd, richt rijksbouwmeester Floris Alkemade het vizier op de Nederlandse woonwijken, waaronder de wederopbouwwijken. En daar zijn er heel veel van. Driekwart van de woningvoorraad staat in deze wijken, maar ze voldoen niet meer. 'De samenleving is veranderd, maar de wijken zijn niet mee veranderd. De gebouwde omgeving moet passen bij wie we zijn en wat we nodig hebben', zegt Floris Alkemade. Lees het volledige interview »

Voorbeeldige woonzorgprojecten met oog voor de omgeving

Zorg krijgt steeds meer een plek in de buurt. Niet langer staat zorg los van de samenleving. Ook in ruimtelijke zin wordt de verbinding gezocht. Dat kan door de voorziening in de wijk te halen, door optimaal gebruik te maken van de buitenruimte, door de buurt te ontsluiten met een speciale winkelroute of door zorgvragers en andere bewoners optimaal te mengen. Kenniscentrum manager Daniëlle Harkes deelt een top tien van interessante woonzorgprojecten met oog voor de omgeving, in willekeurige volgorde. Lees het volledige interview »

Een sexy woningaanpassing

Jonge ouders zetten kaarsen buiten handbereik en plaatsen traphekjes om te voorkomen dat hun kinderen van de trap vallen. Zo'n praktische blik op de woning is minder vanzelfsprekend bij het ouder worden. Als senioren erover nadenken is het moeilijk te achterhalen waar je inspiratie kunt vinden. Daarom werd aan ontwerpteams gevraagd voor zes woningtypen ontwerpen te maken die wel aantrekkelijk zijn. Resultaat: de website langer thuis in eigen huis met 65 oplossingen voor 6 woningtypes. Lees het volledige artikel van senior projectleider Netty van Triest van Platform31 en programmamanager Jutta Hinterleitner van BNA Onderzoek.

Strategische agenda in Zaandam rond ouder worden

Een eigen, vertrouwde plek. Een geschikte woning in een veilige omgeving. Logische basisbehoeften voor iedereen en, naarmate men ouder wordt, belangrijke voorwaarden bij het zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar hoe vanzelfsprekend zijn deze voorwaarden in een tijd van vergrijzing, toenemende zorg- en ondersteuningsvragen, veranderende regelgeving en extramuralisering? Lees het volledige artikel van adviseur Erwin Smit van Parteon en projectleider Suzanne Boorman van de gemeente Zaandam.

Bruis in het wooncomplex voor senioren

Woningcorporaties merken al geruime tijd dat woongemeenschappen van senioren na verloop van tijd hun kracht verliezen. Ontmoetingsruimten worden minder gebruikt, bewoners ontmoeten elkaar minder vaak en het aantal activiteiten loopt terug. Zijn er methodes voor gemeenschapsaanpak en revitalisering waarmee bewoners zelf aan de slag kunnen? In het experiment ‘Vitale woongemeenschappen’ passen tien woongemeenschappen de methode Studio Bruis toe. Lees het volledige artikel van Kees Penninx, eigenaar ActiveAge en senior projectleider Netty van Triest van Platform31.

18-04-2017

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum