Gemeenschap is een ervaring van diversiteit.

0

Het is een plek die tegenslagen met elkaar verbindt. Het bestaat uit mensen die verschillen in karakter, afkomst, capaciteiten, opvattingen, verlangens en behoeften. Zo’n gevarieerde rijkdom kan, hoewel ze rijk is, leiden tot agressie, ongezonde concurrentie en letsel.

St. Lucas, die de oude christelijke gemeenschappen beschreef, schreef: Eén geest en één hart bezield alle gelovigen (Handelingen 4:32). De eenheid van geest en hart van de eerste gemeenschap bestond uit het focussen op de verrezen Jezus en het gemeenschappelijke doel om het goede nieuws met liefde te verkondigen. Het betekende echter niet homogeniteit.

Er is een tendens om zich in de moderne wereld te verenigen. Eenwording heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Een daarvan is het streven naar het wegwerken van verschillen. Het oude gezegde is dat we worden geboren met originelen en we sterven met kopieën. Elke persoon wordt geboren als één, uniek, origineel en alleen in de loop van ontwikkeling, door middel van onderwijs, aangenomen patronen, kunnen ideeën worden veranderd in kopieën.

Ouders, verantwoordelijken of leidinggevenden proberen de verschillen te overbruggen en iedereen terug te brengen tot één model. Het is een zeer triest fenomeen en bovendien onmogelijk te implementeren. De gemeenschap, in plaats van rijk te worden, heeft de neiging om uiteen te vallen.Jezelf zijn kan een enorme ontbering zijn en een uitdaging die de moeite waard is ten koste van privileges en andere waarden in de gemeenschap.

U moet ook oppassen dat u uw wil niet aan anderen oplegt, dat u geen goden voor hen bent en hen niet verandert naar uw beeld en gelijkenis. Dit is een veelvoorkomend probleem voor superieuren die denken dat ze het monopolie op de waarheid hebben en hun missie is om te werken om iedereen behalve zichzelf te veranderen.Een gemeenschap ontwikkelt zich vruchtbaarder als er moeilijkere mensen in zitten.

Onze religieuze gemeenschap in Czechowice-Dziedzice was de thuisbasis van een 95-jarige priester die aan dementie leed, veel dingen vergat en niet in staat was om te gaan met elementaire levensfuncties. Soms werden we nerveus en verloren we ons geduld, vooral als hij moeilijkere dagen had. Maar we wisten dat deze ziekte voor ons was.

Door haar hebben we geduld, hulp, dienstbaarheid, barmhartigheid, liefde geleerd …De aanwezigheid van ouderen, evenals het moeilijke, depressieve, onverenigbare is nodig. Het stelt je in staat jezelf te bevrijden van egoïsme en leert je onbaatzuchtig te geven. Moeilijke mensen in de gemeenschap maken deel uit van de groei ervan.

Uiteindelijk zou liefde de essentie moeten zijn van het gemeenschapsleven en relaties. De mens kan niet leven zonder liefde. De mens blijft een voor zichzelf onbegrijpelijk wezen, zijn leven is zinloos, als de liefde hem niet wordt geopenbaard, als hij de liefde niet ontmoet, als hij die niet aanraakt en zich hem eigen maakt, als hij er niet actief aan deelneemt (Johannes Paulus II).

Een gemeenschap waarin geen oprechtheid, diepe verbondenheid, oprechte vriendschap en liefde is, blijft in puur formele structuren. Praten over liefde wordt dan een illusie. Een oude religieuze zei altijd dat hij liever zou hebben dat zijn medemensen hem meer voor zichzelf dan voor Christus zouden liefhebben. Liefde zonder bijzonderheden wordt quiëtisme en utopie.

Een gemeenschap is authentiek als haar leden niet bang zijn om zichzelf te zijn, als ze eerlijk kunnen zijn, geen maskers en make-up hoeven te dragen, of bang zijn om beoordeeld, belachelijk gemaakt of veroordeeld te worden. Zijn authenticiteit stelt ons in staat om de kenmerken van anderen te respecteren, inclusief de onbegrijpelijke, en om het mysterie van elke persoon te respecteren. We stoppen [dan] naar onszelf te kijken en beginnen in dezelfde richting te kijken (A. de Saint-Exupery).

Liefde in de gemeenschap betekent natuurlijk niet gelijke banden met iedereen. Het is sowieso niet mogelijk. Verschillende relaties en verschillende liefdes verbinden ons met onze ouders, broers en zussen, superieuren, collega’s, vrienden. We onderhouden goede relaties met sommige mensen, met anderen in een meer intieme relatie en nog steeds met anderen in een intieme of vriendschappelijke relatie. Liefde heeft, net als een regenboog, verschillende tinten en kleuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in