S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woonservice maakt woningen geschikt voor ouderen met huislift

Een te grote voorraad eengezinswoningen door ontgroening en vergrijzing in een krimpgebied met 33 kernen in Groningen en Drenthe. Weinig gelijkvloerse appartementen en gelijkvloerse woningen. Onvoldoende geschikte woningen voor senioren op termijn. Dit zijn in het kort de uitdagingen waar woningcorporatie Woonservice zich voor gesteld zag. De opgave was om de woningvoorraad op tijd geschikt te maken voor de veranderende vraag. Samen met de gemeente startte zij het programma ThuisBest.

Slim in de bestaande bouw - Praktijkvoorbeelden
Dit praktijkvoorbeeld is een van de reeks praktijkvoorbeelden voortgekomen uit het programma 'Slim in de bestaande bouw', onderdeel van de Vernieuwingsagenda 'Slimmer en beter voor elkaar' van Aedes en opgezet door Aedes, de brancheorganisatie van de woningcorporaties, en ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers. Samenwerkingspartners zijn Bouwend Nederland en Uneto-VNI. Doel is om met corporaties de uitdagingen van de komende jaren, zoals verduurzaming en vergrijzing, aan te pakken. Door kennis en ervaringen te delen, door corporaties te verbinden en door via co-creatie innovatieve oplossingen te bedenken en te verspreiden. Veel corporaties vinden hun eigen oplossingen óf vanzelfsprekend óf weinig bijzonder, terwijl hun aanpak voor anderen juist een eye-opener kan zijn.

Welke aanpak?

Woonservice startte diverse pilots om te kijken wat de beste aanpak is om de woningvoorrad weer toekomst bestendig te maken. Met het programma ThuisBest biedt Woonservice de oudere huurder mogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De aanpassingen variëren van een verticale huislift tot kleine handige aanpassingen zoals een tweede trapleuning , beugels en eenvoudig bedienbare kranen. Een ThuisBest adviseur geeft advies op maat.

Lees het hele verhaal van Woonservice » (pdf)
Lees ook andere praktijkvoorbeelden »

Pilots

Aedes en haar partners overwegen om pilots van corporaties te ondersteunen die willen putten uit de kennis en ervaring van collega-corporaties en netwerkpartners met bijvoorbeeld het splitsen van eengezinswoningen, het (grootscheeps) renoveren van systeemwoningen of de combinatie van Duurzaam en Langer Thuis. Corporaties die daarin geïnteresseerd zijn kunnen zich melden bij Rogier Goes o.v.v. 'Programma Slim in de bestaande bouw'.

24-10-2018

Voor meer informatie over het Programma Slim in de bestaande bouw kunt u contact opnemen met Rogier Goes van Aedes.

E F