S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorgserre

Als traplopen niet meer gaat.
De Zorgserre is een unit die direct aan de woonkamer van een woning geplaatst kan worden, met daarin een slaapkamer en sanitaire voorzieningen. De zorgserre is ontwikkeld en ondersteund door het Zorgpact Teylingen. Dit is een samenwerkingsverband van gemeente, woningcorporaties, huisartsen en zorginstellingen in de gemeente Teylingen.

Geschikte tijdelijke oplossing

Als een bewoner van een gewone eengezinswoning geen trap meer kan lopen en geen gebruik meer kan maken van de slaapkamer en badkamer op de eerste verdieping, is de Zorgserre een geschikte oplossing. De Zorgserre is bedoeld als een tijdelijke voorziening, die eenvoudig geplaatst, maar ook weer verwijderd kan worden. Het idee is dat de Zorgserre door een huurder gemiddeld vijf jaar gebruikt wordt. Doordat de Serre opnieuw elders geplaatst kan worden, worden kosten bespaard.

Kosten nog niet vastgesteld

De Zorgserre is een unit van 3,5 bij ruim 6 meter. De slaapkamer biedt ruimte aan een tweepersoonsbed. Daarachter is een rolstoeltoegankelijke badkamer met douche, wastafel en wc. Wat de kosten van de Zorgserre zijn voor de huurder, is nog niet vastgesteld. Dit wordt in de pilot bekeken, en is zolang afhankelijk van de situatie van de huurder.

Modelwoning met zorgserre

December 2017 is een modelwoning met zorgserre geopend door de wethouder. Mei 2018 waren er open dagen en een open weekend. Er is belangstelling voor de zorgserre, maar er zijn nog geen concrete aanvragen gedaan. De Zorgserre kan binnen één a twee weken geplaatst worden.


Inzender:Woonstichting Vooruitgang Sassenheim
Thema:Woningaanpassing en domotica
Projectomschrijving:Tijdelijk plaatsen van een zorgunit in de achtertuin, direct verbonden met de woonkamer
Locatie:Gemeente Teylingen
Samenwerkingspartners:Zorgpact Teylingen, samenwerkingsverband van gemeente Teylingen, zorgaanbieders ActiVite en Marente, woningcorporaties Stek, Vooruitgang en Warmunda, Welzijn Teylingen en huisartsen
Start project:Zorgpact sinds 2013

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
E F