S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Thuisbest huislift

Langer zelfstandig thuis met behulp van een huislift.
Woningcorporatie Woonservice heeft haar werkterrein in kleine kernen in Drenthe en Groningen. Daar neemt de vraag naar seniorenwoningen door ontgroening en vergrijzing de komende jaren sterk toe. Woonservice zoekt de oplossing in het aanpassen van de bestaande voorraad eengezinswoningen. Door een huislift te plaatsen, worden de woningen levensloopbestendig. Zo kunnen oudere huurders zelfstandig blijven wonen in hun eigen woning en hoeven ze niet te verhuizen naar een appartement of seniorenwoning.

Verbouwing van 2 weken

Omdat er een gat in de betonvloer moet worden gezaagd, moet er een constructeur bij het werk betrokken zijn. Op basis van zijn bevindingen kan de aannemer aan het werk. Tegelijkertijd met het plaatsen van de huislift worden ook ander maatregelen meegenomen, zoals het weghalen van drempels en het plaatsen van een andere douchekraan. De verbouwing duurt in totaal twee weken.

Kleine huurverhoging voor meer comfort

De kosten van het plaatsen van een lift zijn ca. €25.000,- Eén gemeente in het werkgebied van Woonservice geeft een financiële bijdrage bij het plaatsen van een huislift. Als deze gemeente een aanvraag krijgt voor een traplift, wijst zij de aanvrager ook op de mogelijkheid van een huislift. Woonservice rekent slechts een kleine huurverhoging van maximaal €50,- tegenover deze comfortverbetering. Door zonnepanelen te plaatsen worden ook de extra energiekosten gedrukt.

Tevreden over huislift

Nadat Woonservice oudere huurders de eerste twee jaar actief benaderd heeft, doet zij dat nu niet meer. Het aantal aanvragen komt druppelsgewijs binnen. Huurders krijgen meestal pas belangstelling voor een huislift, als ze die nodig hebben. Eenmaal geplaatst, zijn de bewoners erg tevreden met hun huislift.


Inzender:Woningcorporatie Woonservice
Thema:Woningaanpassing en domotica
Projectomschrijving:Plaatsen huislift in eengezinswoning. Per 1 mei 2018 zijn er 25 liften geplaatst en lopen er 2 aanvragen
Locatie:40 kernen in Drenthe en Groningen, verspreid over 7 gemeenten
Start project:2017

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
E F