S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Seniorenconsulent

Geen ingewikkelde beleidskaders, maar gewoon doen.
De seniorenconsulent van woningcorporatie Casade geeft advies, en kan ook kleine aanpassingen regelen, voor oudere huurders, die langer zelfstandig thuis willen wonen.

Service voor oudere huurders Casade

Casade heeft de seniorenconsulent in het leven geroepen als extra service voor haar oudere huurders. Alle huurders van 75 jaar en ouder van Casade krijgen een brief met informatie over de seniorenconsulent. Deze komt aan huis op aanvraag van de huurder met een zorgvraag. Is de eigen woning aan te passen? Of is het beter om te verhuizen naar een meer geschikte woning? Samen met de seniorenconsulent kan de huurder beter een weloverwogen keuze maken.

Kleine aanpassingen direct te regelen

Bijzonder aan de aanpak van Casade is, dat de seniorenconsulent mandaat heeft om kleine aanpassingen in overleg met de huurder direct te regelen. Dit zijn bijvoorbeeld een verhoogd toilet, het aanbrengen van beugels in de douche, het verwijderen van drempels enzovoort. Als de seniorenconsulent bij de huurder op bezoek is, kan direct een afspraak met de aannemer worden ingepland.

Samen met Wmo-consulenten

De seniorenconsulenten van Casade werken nauw samen met de gemeentelijke Wmo-consulenten. In overleg bespreken zij, wie waarvoor verantwoordelijk is en stemmen zij taken af. Dit voorkomt, dat de huurder van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Speciaal ontwikkelde opleiding voor seniorenconsulenten

De 15 seniorenconsulenten zijn medewerkers van Casade, die zichzelf hebben opgegeven voor deze taak. Zij worden uitgebreid geschoold. Daarvoor is een basisopleiding ontwikkeld, die overal toepasbaar is. De opleiding heeft Casade samen met Fontys Hogeschool, AreaWonen, BrabantWonen en ZET ontwikkeld. Iedere maand komen de consulenten bij elkaar om hun ervaringen te bespreken en informatie uit te wisselen. Ook dat is heel leerzaam. Inmiddels hebben de seniorenconsulenten zo’n 400 huisbezoeken gedaan. De huurders die hulp en advies hebben gekregen van een seniorenconsulent zijn daar heel tevreden over.


Inzender:Woningcorporatie Casade
Thema:Woningaanpassing en domotica - intensievercontact met huurders
Projectomschrijving:15 seniorenconsulenten, in huis opgeleid en met mandaat, die hulp en advies geven over woningaanpassing
Locatie:Waalwijk, Dongen, Loon op Zand
Samenwerkingspartners:WMO-consulenten, Fontys Hogeschool, AreaWonen, BrabantWonen en welzijnsorganisatie ZET
Start project:Juli 2017

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
E F