Samen’Thuis – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Zelfstandig wonen en toch samenleven.
Enige jaren terug bleek uit onderzoek, dat er in Gemert-Bakel behoefte was aan een woonvorm met ontmoetingsmogelijkheden voor alleenstaande ouderen. Ook huisartsen en maatschappelijk werk signaleerden eenzaamheid en verborgen problematiek bij deze inwoners. Dit was aanleiding voor woningcorporatie Goed Wonen om een geclusterde woonvorm te realiseren, het Samen’Thuis huis. Het is een nieuwbouwcomplex met 10 zelfstandige appartementen, waarvan er één als gemeenschappelijke ruimte in gebruik is genomen. Samen’Thuis is gunstig gelegen bij zorgvoorzieningen, winkels, gemeentehuis en horeca.

goed-wonen-gemert-3-750-500-4375010

Projectondersteuning door LEV-groep

Bij de ontwikkeling van de nieuwbouw heeft Goed Wonen zich niet alleen beziggehouden met de fysieke opgave, maar in samenwerking met lokale partijen ook aan de sociale opgave gewerkt. De bewoners werden tijdens de planvorming begeleid door een projectondersteuner van de LEV-groep (Leven en Verbinden), gefinancierd door Goed Wonen. De projectondersteuner hielp bij het kennismaken en de groepsvorming van de toekomstige bewoners. Ook zorgde de projectondersteuner voor de werving van vrijwilligers, die de bewoners zouden gaan ondersteunen. Inmiddels is de taak van de projectondersteuner van LEV beëindigd en doen bewoners en vrijwilligers het op eigen kracht.

Appartementen goed betaalbaar

De kosten van de gemeenschappelijke ruimte zijn doorberekend in de huur en de servicekosten van de 9 appartementen. Toch is de huur voor het tweekamerappartement van 60m² goed betaalbaar. De eerste woningen in Samen’Thuis zijn in december 2016 betrokken. De officiële opening van de gemeenschappelijke ruimte was op 24 mei 2017.

Bewoners erg enthousiast

De bewoners hebben allen een sleutel en kunnen te allen tijde in de gemeenschappelijke ruimte, bijvoorbeeld om de was te doen. Verder is de ruimte enkele dagen per week open voor een kopje koffie of om samen te eten. Deze activiteiten worden begeleid door vier vrijwilligers. Voor de activiteiten en gezamenlijke uitgaven hebben de bewoners een huishoudportemonnee ingesteld. De negen bewoners zijn erg enthousiast over Samen’Thuis.

Inzender: Woningcorporatie Goed Wonen
Thema: Ontmoeting – intensievercontact met huurders – gericht toewijzen -vrijwilligers
Projectomschrijving: 9 2-kamerappartement van 60 m² voor een betaalbare huur met een gemeenschappelijke ruimte. Huiskamer met pantry, bijkeuken met opslag en gezamenlijke wasmachine en droger; gemeenschappelijke logeerkamer
Locatie: Gemert-Bakel
Doelgroep: Alleenstaanden van 65 jaar en ouder, die hun sociale netwerk willen uitbreiden
Samenwerkingspartners LEV groep, dorpsondersteuners, zorgcoöperatie Gemert, toekomstige bewoners, vrijwilligers
Architect: Inbo Adviseurs Stedebouwkundigen Architecten, Amsterdam
Start project Gemeenschappelijke ruimte opgeleverd 24 mei 2017
Looptijd Continue, professionele begeleiding bij planvorming en start

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener