S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Samen&Anders

Van Simeon&Anna naar Samen&Anders.
'Simeon&Anna' was met 268 plaatsen één van de grootste verzorgingshuizen van Nederland. Woningcorporatie Laurens Wonen transformeert het gebouw sinds 2016 geleidelijk naar een nieuwe woonvorm: Samen&Anders. Een beschermde en veilige woonvorm voor jong en oud, gericht op sociaal-maatschappelijk en financieel kwetsbare mensen. Momenteel wonen er 70 huurders van Laurens Wonen in Samen&Anders en nog 170 verpleeghuisbewoners.

Samen&Anders Rotterdam. Inzending Laurens Wonen

Betaalbare woonvorm met wederkerigheid huurders

Doel van Laurens Wonen is om een betaalbare woonvorm te bieden, waar huurders elkaar helpen. In het huurcontract is opgenomen, dat huurders 10 uur per maand 'wederkerigheid' in Samen&Anders steken. Een marktmeester brengt vraag en aanbod samen. Hij is ook degene die, samen met de woonconsulent, de intake van nieuwe huurders doet. 

Grip op instroom en beheer

De huur van de kleine woningen in Samen&Anders is zo laag dat Laurens Wonen ze gericht kan toewijzen. Hierdoor blijft er grip op instroom en beheer. Laurens Wonen streeft naar een 'Magic Mix', een bewonerssamenstelling met voldoende draagvlak voor deze coöperatieve samenleving. Er zijn op dit moment meer gegadigden dan vrije plaatsen in Samen&Anders.

Bedrijven moeten iets kunnen bieden

Per verdieping delen huurders een gemeenschappelijke huiskamer met keuken en terras. In de plint zijn verschillende voorzieningen en kleine bedrijven. Voorwaarde om een bedrijfsruimte te kunnen huren in Samen&Anders, is dat het bedrijf iets te bieden heeft aan de bewoners of de buurt. Laurens Wonen werkt intensief samen met andere partijen. Zo werken cliënten van Pameijer, mensen met een verstandelijke beperking, in het restaurant en de huishouding.

Andere inkomstenbronnen en besparingen

Nu zijn er nog inkomsten vanuit het gedeelte van de flat, dat als verpleeghuis wordt verhuurd, maar die zullen geleidelijk afnemen. Steeds meer bedrijven huren een ruimte in de plint. Het zoeken is nog naar andere inkomstenbronnen en mogelijke besparingen, zoals bijvoorbeeld het inzetten van huurders bij het onderhoud van het gebouw.


Inzender:Woningcorporatie Laurens Wonen
Thema's:Kwetsbare groepen - verzorgingshuis 2.0 - Magic Mix - transformeren zorgvastgoed
Projectomschrijving:Geleidelijke transformatie zorgvastgoed. Per 1-5- 2018 70 huurders in vnl. studio's van 23 m2 en enkele tweekamerappartementen van 43 m2. Huurprijs ca. €350,- all-in, op iedere verdieping gezamenlijke huiskamer met keuken en terras, gemeenschappelijke tuin.
Locatie:Voormalig verzorgingshuis Simeon&Anna in Rotterdam-Zuid
Voorzieningen en bedrijven:Kledingverstelbedrijf, kapsalon, wasserette, schoonheidsspecialiste, restaurant, Museum Vroeger, Instituut taal leren, leren meedoen en leren ondernemen, Kledingbank, Brocanterie, Preventie & ontwikkelingscoaching bedrijf.
SamenwerkingspartnersPameyer, Hogeschool Rotterdam, Guido de Ruiter, adviseur en procesmanager wonen, zorg en welzijn
Start project:2016

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
E F