S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Parana

De kernwaarde van Parana is nabuurschap.
Parana, een nieuwbouwcomplex in Overvecht, was in 2014 het tweede gemengd wonen project van woningcorporatie Portaal in Utrecht. De kamers en appartementen van verschillende grootte op de tweede en derde verdieping van een nieuwbouwcomplex worden verhuurd aan een mix van reguliere Portaal-huurders en bewoners die via de Tussenvoorziening een woning huren. Dit zijn ex-daklozen, veelal met een verstandelijke beperking. Op de vierde verdieping is woonruimte voor tijdelijke opvang van cliënten van de Tussenvoorziening. Op de begane grond van het gebouw zitten bedrijven, onder andere het kantoor van de schuldhulpverlening van de Tussenvoorziening.

Goed contact met buurt en goede samenwerking

Vanaf het begin is er goed en open contact geweest met de buurt over de komst van dit gemengd wonen project. Dit, en een goede samenwerking tussen de partijen gebaseerd op onderling vertrouwen, is van wezenlijk belang voor het slagen van een dergelijk project.

Motivatie belangrijk bij selctie huurders

De vaste bewoners zijn georganiseerd in een woonvereniging. De bewoners houden zelf de gemeenschappelijke ruimtes schoon, organiseren activiteiten en bemannen de kiosk. De kiosk is iedere middag open en zorgt bij binnenkomst meteen al voor een minder anonieme sfeer. De huurders van Portaal worden op basis van coöptatie geselecteerd door de woonvereniging. Inschrijvingsduur bij Woningnet is niet van belang, maar een goede motivatiebrief wel. Om toegelaten te worden tot de woonvereniging verplicht een huurder zich actief in te zetten voor 4 uur per week. De Tussenvoorziening geeft 24-uurs begeleiding aan haar huurders, en is medeverantwoordelijk voor een goede relatie met de buurt. 

'Gemengd wonen werkt voor mij'

Parana functioneert na vier jaar nog goed. De cliënten van de Tussenvoorziening voelen zich welkom en er is meer onderling contact dan in een gewone buurt. Bij een bewonerstevredenheidsonderzoek was 81% van de respondenten het eens met de stelling 'Gemengd wonen werkt goed voor mij'.


Inzender:Woningcorporatie Portaal
Thema:Kwetsbare groepen - Magic Mix - vereniging of stichting - gericht toewijzen
Projectomschrijving:Nieuwbouw van 50 woningen, 16 wooneenheden voor kort verblijf, 2 gemeenschappelijke woonkamers, dakterras, ontmoetingsplek bij kiosk in centrale entreehal
Locatie:Utrecht
Samenwerkingspartners:Woningcorporatie Portaal, Stichting de Tussenvoorziening, gemeente Utrecht
Architect:Mecanoo architecten, Delft
Start project:april 2014

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
E F