S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Huiskamers in kleine kernen

Een kleinschalige ontmoetingsplek gedragen door het dorp.
Woningcorporatie Destion heeft vooral bezit in dorpen in Noord-Limburg. Door krimp en vergrijzing verdwijnen voorzieningen in het dorp. Om vereenzaming tegen te gaan, neemt Destion gemeenschappelijke huiskamers op in haar nieuwbouwplannen. De stichtingskosten blijven relatief laag, door de huiskamer zo te integreren in de nieuwbouw, dat er al veel muren staan. Ook kan de huiskamer op eenvoudige wijze worden omgebouwd tot appartement.

Vrijwilligers uit dorp exploiteren huiskamer

Destion gaat een verbruikersovereenkomst aan met een 'Stichting Bevordering Leefbaarheid' voor het symbolisch bedrag van €1,-. Voorwaarde is dus wel, dat daarvoor een speciale stichting in het leven wordt geroepen. Deze stichting wordt gedragen door vrijwilligers uit het dorp. Zij huurt de ruimte en is verantwoordelijk voor de exploitatie van de huiskamer. Het mes snijdt aan twee kanten: de vrijwilligers in de stichting ontwikkelen met dit gezamenlijke project een grote saamhorigheid, en de ouderen in het dorp hebben een plek om elkaar te ontmoeten.

Kleinschalig en laagdrempelig

De huiskamers zijn opgezet als een kleinschalige, laagdrempelige voorziening voor maximaal 30 bezoekers. De sfeer moet intiem zijn, met aandacht voor elkaar. De huiskamer is dus niet te vergelijken met een gemeenschapshuis in het dorp, dat veel groter is. Er zijn inmiddels drie huiskamers gerealiseerd, en twee in voorbereiding. De eerste huiskamer is op 6 mei 2012 geopend in Ven-Zelderheide. Deze huiskamer is vijf middagen per week open en ontvangt dan gemiddeld 10 gasten. Ook de andere huiskamers functioneren goed.

Eenmalige activiteiten door zorgorganisaties

Oorspronkelijk was de bedoeling van Destion dat ook zorgorganisaties een formele rol kregen bij de huiskamer, maar dit is door regelgeving lastig. Wel maken zij door het jaar heen gebruik van de huiskamer voor eenmalige activiteiten, zoals een vaccinatiemiddag of een voorlichtingsmiddag.


Inzender:Woningcorporatie Destion
Thema:Ontmoeting - vrijwilligers - vereniging of stichting
Projectomschrijving:Kleinschalige ontmoetingsruimtes gerealiseerd in nieuwbouw: De Huuskamer, Ven-Zelderheide, 2012; Huuskamer Béjèn, Afferden, 2014; huiskamer in Milsbeek in aanbouw; huiskamer in Heyen start bouw eind 2018
Locatie:Dorpen in Noord-Limburg
Doelgroep:Zelfstandig wonende ouderen
SamenwerkingspartnerStichting Bevordering Leefbaarheid
Start projectEerste huiskamer geopend in 2012

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
E F