S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Flatcoach

De flatcoach verbindt mensen.
De gemeente Rijswijk daagde in 2015 partijen uit om ideeën te leveren voor innovaties in het sociaal domein. Woningcorporatie Vidomes heeft de uitdaging aangenomen en samen met andere partijen het idee ‘flatcoach’ ingediend. Dit leidde tot een gemeentelijke bijdrage voor twee, en later drie jaar. De flatcoach is april 2016 gestart in twee flats, één flat van Vidomes en één flat van Rijswijk Wonen. Gekozen is voor flats, waar relatief veel ouderen en bewoners met zorg wonen.

Tekening door Mabel Valkenburgh, bewoonster van de T. Brandsmaflat

Flatcoach: complexbeheerder met aantal sociale taken

De flatcoach bij Vidomes combineert de taken van complexbeheerder met andere, sociale taken. Door deze combinatie van werkzaamheden komt hij makkelijk bij bewoners binnen. Huurders kunnen bij de flatcoach terecht voor praktische vragen, maar ook voor informatie over thuiszorg en dergelijke.

Appartement als kantoor, ontmoetingsruimte en keuken

Tegelijk met de komst van de flatcoach heeft Vidomes een appartement in de flat vrijgemaakt voor gemeenschappelijk gebruik. In deze flat is het kantoor van de flatcoach, een ontmoetingsruimte en een keuken. In de ontmoetingsruimte kunnen activiteiten worden georganiseerd voor, maar vooral ook door de bewoners. Voor ouderen, die niet meer zo mobiel zijn, is het ideaal dat er activiteiten zijn zo dicht bij huis in de flat zelf. In het begin was het voor de bewoners niet direct duidelijk, wat ze van de flatcoach konden verwachten, maar nu zijn ze er blij mee. De flatcoach werkt in beide flats 18 uur per week gedurende drie à vier momenten.

Zoektoch naar rol corporatie

Het project, dat nu nog een tijdelijk karakter heeft, is ook een zoektocht naar de rol van een woningcorporatie bij woningbezit waar veel ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Een effectmeting heeft aangetoond, dat er meer contacten zijn tussen de bewoners onderling, en dat er minder eenzaamheid is. Dit leidt tot een grotere zelfredzaamheid bij de bewoners, zo is de conclusie.


Inzender:Woningcorporatie Vidomes
Thema:Ontmoeting - intensievercontact met huurders
Projectomschrijving:Flatcoach: een complexbeheerder met sociale functie en een gemeenschappelijke ruimte in een bestaande flat
Locatie:Twee flats in Rijswijk, wijk Steenvoorde-Zuid
SamenwerkingspartnersWoningcorporaties Vidomes, Rijswijk Wonen, gemeente Rijswijk, zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden, welzijnsorganisatie Welzijn Rijswijk
Start projectApril 2016
LooptijdVooralsnog 3 jaar

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

Tijdens het congres Expeditie Begonia op 10 oktober 2018 verzorgen Gea de Jong van de gemeente Rijswijk en flatcoach Jasper Voskuilen, tijdens het middagprogramma een sessie over de Flatcoach.

10-07-2018
E F