S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Goede buren: Op weg naar een samenleving met plek voor iedereen

Utrecht maakt de komende jaren werk van gemengd wonen. De stad telt al meerdere projecten met zowel zelfredzame als kwetsbare bewoners, maar het ideaal is gemengd wonen in de héle stad. 'Het ontwikkelen van een
stad is meer dan het stapelen van stenen, het gaat ook om het bouwen van gemeenschappen.' Dat zei wethouder Kees Diepeveen tijdens de conferentie Goede Buren op 26 januari. Het Kenniscentrum verzorgde met Portaal een workshop over passende huisvesting.

Woonproject 't Groene Sticht in Utrecht. Foto: Willem Mes

Wat werkt bij gemengd wonen?

Woningcorporaties en hun samenwerkingspartners ontwikkelen in toenemende mate woonprojecten waar verschillende doelgroepen samen wonen. Wat werkt in deze woonprojecten? Hoe geef je de community vorm? Deze vraag stond centraal tijdens de druk bezochte conferentie Goede Buren. Bewoners, professionals en onderzoekers gingen in gesprek over de lessen die te trekken zijn uit gemengd wonen-projecten. Op de website van de gemeente Utrecht leest u een verslag en filmimpressie van de conferentie.

Onderzoek laat positieve effecten zien

Gemengd wonen draagt bij aan het welbevinden van de bewoners. Die ervaren een positieve sociale controle en ‘hebben het gevoel erbij te horen’. Daarnaast komen reguliere huurders in contact met mensen die ‘anders’ zijn, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking, een psychische kwetsbaarheid of mensen met een vluchtelingenverhaal, en dat ervaren ze als leerzaam. Dit blijkt uit onderzoek van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen. Tijdens de conferentie werden de eerste uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd.

Gemengd wonen in beeld

Woningcorporatie Portaal laat in onderstaande film zien wat gemengd wonen is. Op het YouTube-kanaal van Portaal staan ook films over enkele gemengd wonenprojecten: Place2BU, De Saffier en Avicenna.

22-02-2018 11:23

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

E F